RADNICI STRAHUJU OD OTKAZA: JP "Željeznice RS-a" uskoro postaje holding (VIDEO)

U okviru holdinga će poslovati tri odvojena zavisna preduzeća: za infrastrukturu, putnički saobraćaj, dok je treće zavisno preduzeće za teretni saobraćaj, u okviru koga će raditi radionice i vuča vozova. 

  • Ekonomija

  • 18. Apr. 2021  19. Apr. 2021

  • 0

Željezice Republike Srpske, nekada jedinstveno preduzeće do kraja maja ove godine biće transformisano u holding, najavljeno je iz Ministarstva saobraćaja i veza. Namjera je da se u Željeznicama formiraju tri odvojena zavisna preduzeća. 

U okviru holdinga će poslovati tri odvojena zavisna preduzeća: za infrastrukturu, putnički saobraćaj, dok je treće zavisno preduzeće za teretni saobraćaj u okviru koga će raditi radionice i vuča vozova. 

Željeznicama će upravljati bord direktora, dok će svako od zavisnih preduzeća imati svoje samostalne uprave i poslovaće finansijski nezavisno od druga dva preduzeća. Predstavnici radnika su ranije tražili da se Željeznice transformišu u vertikalno organizovano preduzeće, međutim ta ideja nije prihvaćena. U sindikatu željezničara ipak očekuju da će njihove druge sugestije biti uvažene. 

U sindikatu održavanja šinskih vozila imaju ozbiljne zamjerke. Upozoravaju da su skoro godinu dana bili potpuno isključeni iz procesa restrukturisanja. Kažu da su tek sada dobili uvjeravanja da više neće biti tako, jer kako tvrde, strahuju šta će biti sa radnicima nakon završetka restrukturisanja Željeznica. 

Dobro je što će biti razdvojeni sektori, kažu ekonomisti, jer će se konačno vidjeti ko u željeznicama zarađuje novac, a ko pravi gubitke, kažu ekonomisti. Međutim, kako smatraju, propuštena je šansa da se sačuvaju pojedine sekcije Željeznica koje bi mogle biti konkurentne na tržištu. 

Ono što je za sada nejasno, upozorava ekonomista Zoran Pavlović, a niko od nadležnih o tome ne govori je pitanje kako povećati prevoz teretnog saobraćaja, a pogotovo  broj putnika koji se prevoze prugom, koji je za sada na zanemarljivom nivou. Jer upravo zbog niskih prihoda i prevelikog broja zaposlenih, Željeznice imaju akumulirani gubitak od 97 miliona maraka.  

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...