ŠOK U SVIJETU NOGOMETA: Hoće li sve utakmice Lige prvaka i Europa lige biti prekinute!?

Dvanaest vodećih i najbogatiji klubova Europe donijelo je odluku da bude formirano takmičenje pod nazivom Superliga.

  • Sport

  • 19. Apr. 2021  19. Apr. 2021

  • 0

Kao začetnik lige navedeni su "klubovi osnivači", a njih je ukupno 12.

To su Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea, Barcelona, Inter Milan, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid i Tottenham.

„Radujemo se diskusijama s UEFA-om i FIFA-om kako bismo došli do najboljih ishoda za novu Ligu, ali i za fudbal u cjelini. Formiranje ovog takmičenja ubrzala je finansijska nestabilnost aktuelnog modela u evropskom fudbalu. Također, prethodnih godina klubovi osnivači su pokušavali da iz godine u godinu povećaju intenzitet postojećih takmičenja i kreiraju način da vodeći klubovi igraju međusobno na redovnoj bazi.

Pandemija je pokazala da je neophodan održiv komercijalni pristup kako bi piramida evropskog fudbala opstala, zbog čega su vođeni višemjesečni razgovori. Vjerujemo da ideje koje su predlagane, nisu bile dovoljno dobre da riješe ta pitanja niti bi povećali kvalitet postojećih takmičenja“, navedeno je u saopštenju novoformirane lige.

UEFA je ranije istaknula da će fudbaleri koji budu nastupali u ovom takmičenju, biti onemogućeni da igraju za svoje reprezentacije, dok je nekadašnji menadžer Manchester Uniteda, ser Alex Ferguson istaknuo da je formiranje ovog takmičenja „okretanje leđa tradiciji dugoj 70 godina“.

Od ovog takmičenja se distancirala i Evropska asocijacija klubova.

Kao odgovor na formiranje ove lige, mogla bi uslijediti rigorozna odluka.

Naime, sve utakimce Lige prvata i Europa lige mogle bi biti suspendirane dok se ne nađe rješenje za novonastalu situaciju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...