TEŽAK UDARAC ZA SUPERLIGU: PSG, Borussia, Bayern...ostaju u Ligi prvaka!

Osnivanje evropske nogometne Superlige nisu svi jednako dobro prihvatili. Čak ni među jakim, bogatim klubovima koji bi po njihovom ugledu trebali biti dio tog elitnog takmičenja. 

  • Sport

  • 19. Apr. 2021  19. Apr. 2021

  • 0

Nakon što su se pojavile informacije da će 12 velikana tijekom nedjelje službeno objaviti da se natjecanje pokreće, UEFA je promptno reagirala zaprijetivši teškim kaznama onima koji se odmetnu iz njihova sustava. 

Prema UEFA-inom priopćenju, klubovi koji pristupe Superligi bit će izbačeni iz svih domaćih i europskih natjecanja, a njihovi igrači neće moći igrati za reprezentacije.

Na strani UEFA-e je FIFA te elitne lige i savezi Engleske, Španjolske i Italije, država iz kojih dolaze pobunjenici.

Njemački mediji izvještavaju da su tamošnji najjači klubovi, dortmundska Borussia, Bayern i RB Leipzig odbili sudjelovanje u ligi koja je osnovana u nedjelju navečer kako bi oponirala UEFA-inim klupskim takmičenjima. Evropska Superliga bi podsjetimo, trebala krenuti u avgustu, a njeni sudionici, odnosno klubovi-osnivači su Real Madrid, Barcelona i Atletico Madrid, zatim engleski Arsenal, Chelsea, Tottenham, Liverpool, Manchester City i Manchester United, te talijanski Juventus, inter i Milan.

Neće se Superligi navodno priključiti niti francuski prvak PSG, a Borussia je već potvrdila istu namjeru.

- Naš klub planira nastaviti takmičenje u Ligi prvaka. Ideju o tome da budemo osnivači Superlige smo odbili - rekao je Hans-Joachim Watzke, prvi čovjek Borussije, i poručio da isto razmišlja i Bayern.

Nije poznato ko bi trebao zamijeniti tri kluba koja su, očito u mislima osnivača već bila planirana.

Podsjetimo, Borussia, Bayern i PSG trebali su se priključiti 12-orici klubova koji su osnovali novo takmičenje. Preostalih pet klubova, odnosno onoliko koliko će preostajati do brojke od 20 sudionika Superlige trebali bi se popuniti kroz kvalifikacije ili nacionalna prvenstva. O tim tehničkim detaljima još će se razgovarati.

Klubovi bi u Superligi bili podijeljeni u dvije grupe po 10. Tri najbolje ekipe iz svake grupe išle bi u četvrtfinale. Četvrta i peta razigravale bi za posljednje mjesto u četvrtfinalu. Igralo bi se kao i dosad na dvije utakmice do finala, koje bi ostalo jedna utakmica.

Naravno, u ovakvom projektu vrti se i ogroman novac. Klubovi bi samo za prihvaćanje poziva u Superligu trebali zaraditi oko 400 miliona eura. UEFA, prema pisanju Gazzette dello Sport, ne planira sjediti skrštenih ruku te najavljuje tužbe za klubove koji se žele odmetnuti u visini od čak 60 milijardi eura.

UEFA je bila vrlo jasna - svi koji se odluče nastupati u Superligi bit će izbačeni iz domaćih takmičenja, pa zasad koegzistencija Superlige i tradicionalnih takmičenja ne izgleda realno.

  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...