UEFA UZVRATILA UDARAC ODMETNICIMA: Potvrđen novi i REVOLUCIONARNI FORMAT LIGE PRVAKA!

U jeku priče o Superligi koja će se sastojati od najbogatijih i mahom velikih klubova u Evropi, UEFA je potvrdila novi format Lige prvaka.

  • Sport

  • 19. Apr. 2021  19. Apr. 2021

  • 0

Novi format Lige prvaka je prihvaćen i odobren od Izvršnog odbora UEFA-e na današnjoj sjednici, a na snagu stupa od sezone 2024/2025. Učestvovat će 36 umjesto dosadašnja 23 tima, poštujući nacionalne lige da se ne igra vikendima ili da se smanjuje broj timova u ligama.

Ukida se grupna faza i svakom se klubu garantuje igranje deset utakmica u zajedničkoj ligi.

Najboljih osam klubova u Ligi prvaka izborit će nokaut-fazu, koja kreće od četvrtfinala.

"Uvedene promjene osmišljene su kako bi osigurale pozitivnu budućnost evropskog nogometa na svim nivoima i zadovoljile rastuće potrebe svih njegovih učesnika. Nedvosmisleno potvrđujući zajedničku predanost načelu otvorenog natjecanja i sportskih zasluga na cijelom kontinentu, zajednička svrha također je bila održavanje domaćih liga", saopćila je UEFA na zvaničnoj stranici.

U novoj Ligi prvaka ograničit će se pet ili šest ekipa po državi, a dodatna četiri mjesta bit će određena na sljedeći način: dva kluba ulaze prema listi UEFA-inog koeficijenta, jedan dodatni će biti iz pete rangirane lige (Ligue 1), a posljednje mjesto bit će rezervisano za najbolju ligu koja nema predstavnika.

Inače, prvi čovjek UEFA-e Aleksandar Čeferin danas je poručio da će se Liga prvaka igrati sa ili bez 12 "odmetnika" i još četiri tima koja će popuniti mjesta u novoformiranoj Superligi.

Nogomet proživljava velike promjene, ali priča o Superligi je mnoge zabrinula, jer bi ista definitivno uništila postojeću Ligu prvaka, koja je ipak teško zamisliva bez Reala, Barcelone, Manchester Uniteda, Chelseaja, Milana, Juventusa, Intera, Atletica...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...