TIMELAPSE KOJI OSTAVLJA BEZ DAHA: Google Earth omogućava nam 3D obilazak planete Zemlje (VIDEO)

Možete potražiti određeno mjesto na Zemlji ili pregledavati jednu od pet predloženih kategorija Timelapsea. Također možete vidjeti povlačenje ledenjaka, promjene riječnih tokova, presušivanja jezera i još mnogih klimatskih utjecaja koji su se dogodili u proteklom razdoblju.

  • HiTec

  • 19. Apr. 2021  20. Apr. 2021

  • 1

Tehnologija iz dana u dan napreduje, a jedna od najnovijih karakteristika Google Eartha omogućuje nam 3D obilazak u web pretraživaču. Također, moguće se osvrnuti sve do 1984. godine te na taj način vidjeti na koji su način klimatske promjene utiecale na Zemlju posljednjih 37 godina.

Google je istaknuo nekoliko područja koja biste mogli provjeriti – povlačenje ledenjaka Columbia na Aljasci ili pomicanje obale oko Chathama, piše Science Alert.

Možete potražiti određeno mjesto na Zemlji ili pregledavati jednu od pet predloženih kategorija Timelapsea. Također možete vidjeti povlačenje ledenjaka, promjene riječnih tokova, presušivanja jezera i još mnogih klimatskih uticaja koji su se dogodili u proteklom razdoblju.

Naš planet svjedočio je brojnim promjenama okoliša u proteklih pola vijeka – više nego bilo koja druga tačka u ljudskoj istoriji”, rekla je Rebecca Moore, direktorica Earth Engine & Outreach u Google Earthu.

Mnogi od nas doživjeli su te promjene u vlastitim zajednicama. Za druge, učinci klimatskih promjena doživljavaju se apstraktni i daleki, poput ledenjaka koji se povlače”, rekla je Moore.

Nova značajka timelapse koristi nekih 24 miliona satelitskih fotografija koje je prikupio Google Earth. Usput su prikupljeni podaci NASA-e, Američkog geološkog zavoda (USGS), Europske unije i Europske svemirske agencije (ESA).

Googleu je za obradu ovih 20 petabajta slika u jedan video mozaik veličine 4,4 terapiksela bilo potrebno više od 2 miliona obrađivačkih sati, što je oko 530 hiljada videozapisa u 4K. Google je za taj posao upotrijebio podatkovno-istraživačke centre koji se podudaraju s obnovljivom energijom. Novim slikama je slobodan pristup i upotreba, kao i ostatku programa Google Earth, te vrijedi istražiti kako se naš planet promijenio tokom posljednjih 40 godina.

S Timelapseom u Google Earthu imamo jasniju sliku našeg planeta koji se mijenja. Prikazuju se ne samo problemi već i rješenja, kao i očaravajuće lijepe prirodne pojave koje se razvijaju desetljećima”, zaključila je Moore.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...