NIŠTA NOVO OD DODIKOVOG REŽIMA: Manifestacije i prijemi najviših zvaničnika RS-a organizovani mimo zakona

Jedna od najmlađih institucija u RS "Republički protokol", koji obavlja stručne, organizaciono-tehničke i druge protokolarne poslove za najviše zvaničnike RS-a, odlučio je da radi nezakonito i prilikom organizacije manifestacija i prijema te popravke vozila nije raspisivao tendere, a krili su i osnovne elemente sklopljenih ugovora.

  • Mini market

  • 19. Apr. 2021  20. Apr. 2021

  • 0

Protokol obavlja stručne, organizaciono-tehničke i druge protokolarne poslove za potrebe Milorada Dodika, Željke Cvijanović, Nedeljka Čubrilovića i Radovana Viškovića.

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a utvrdila je da "Republički protokol" nije prilikom nabavke usluga organizacije manifestacija i prijema, kao ni za usluge održavanja i servisiranja vozila u prošloj godini, objavljivao obavještenja o nabavci.

Utvrđeno je i da Agenciji za javne nabavke BiH nisu dostavljeni izvještaji o provedenim nabavkama, niti su objavljeni osnovni elementi ugovora na sajtu "Republičkog protokola".

Sve navedeno, istakli su revizori “nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH”.

Takođe, istaknuto je, nabavka usluga hotelskog smještaja nije provedena u skladu sa pravilnicima i zakonom.

“Ugovorni organ nije na svojoj web stranici objavio poziv za dostavljanje ponuda, definisao procijenjenu vrijednost nabavke, niti izvršio objavljivanja obavještenja o dodjeli ugovora”, navedeno je u izvještaju revizora.

Dodali su da Protokol nije donio ni interni Pravilnik o postupku direktnog sporazuma, što takođe nije u skladu sa Zakonom.

Prema izvještaju revizora, Planom javnih nabavki Protokola za 2020. godinu predviđene su nabavke ukupne vrijednosti 555.000 KM, a provedeno je 12 postupaka vrijednosti 540.766 maraka.

“Revizijskim ispitivanjima obuhvaćeno je šest javnih nabavki u vrijednosti od 476.275 KM, i to otvorenim postupkom 64.737 KM, direktnim sporazumom 11.538 KM i procedurama za usluge iz Aneksa II dio B 400.000 KM“, navedeli su revizori.

Protokol je lani, pored direktora, zapošljavao 13 radnika koji su na mobilne telefone potrošili 13.206 КМ. Zapošljavali su i po ugovoru od djelu, iako za poslove gdje su angažovana lica po ugovoru o djelu imaju sistematizovana radna mjesta, što je takođe mimo zakonskih propisa.

Na raspolaganju su tokom prošle godine imali čak 1.253.000 KM.

alt

Iako revizori navode da "Republički protokol" po više stavki nije postupao po Zakonu o javnim nabavkama ipak su odlučili da im daju pozitivno mišljenje, kako za finansijske izvještaje, tako i za usklađenost.

(Capital)

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...