NEVJEROVATNO, ALI ISTINITO: Ovi su polovni automobili danas skuplji od novih…

Zahvaljujući rekordnoj nestašici novih vozila, mnogi polovni automobili prodaju se za više novca od istih i potpuno novih automobila.

  • Auto

  • 20. Apr. 2021  20. Apr. 2021

  • 0

Prosječni polovni automobil sada je gotovo 30 posto skuplji nego prošle godine neposredno prije zatvaranja granica zbog koronavirusa. Ujedno su cijene polovnih automobila porasle za 1,7 posto u svakoj od posljednje tri sedmice, prema podacima kompanije "Cox Automotive", koja prati više od šest miliona vozila godišnje na aukcijama samo za veletrgovce.

Uzmimo za primjer KIA Soul. Nova KIA Soul LX 2021. godine bilježi cijenu od 17.724 američka dolara. Pa ipak, ovakva jednogodišnja KIA Soul LX iz 2020. godine u istoj boji i s identičnim opcijama kupljena je za 18.500 dolara s 5.000 milja na kilometraži u aukcijskoj firmi "Manheim Auctions". To nije sve. Kupac je, također, morao platiti aukciju od 500 dolara kao taksu za kupovinu. Ako tome dodate 200 dolara za provjere nakon prodaje, troškove prijevoza i uklanjanje onečišćenog ulja, ta će se razlika u cijeni povećati na između 1.500 i 2.000 američkih dolara više za polovan model. Nije ovo jedini primjer, u Americi je ovakih slučajeva koliko hoćete.

Zašto se ovo događa? Zbog odnosa ponude i potražnje. Postrojenja se zatvaraju i smanjuju broj proizvedenih automobila zbog nedostatka mikročipova. Ogromna je potražnja za njima u svijetu pa kasne isporuke automobila pa čak i uređaja poput Playstationa 5. Današnji automobili zahtijevaju računare, čipove i senzore. Nema čipa? Nema automobila!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...