ODLAZAK ČUVENOG POLITIČARA I DIPLOMATE: Preminuo bivši potpredsjednik SAD-a

Bio je i u Senatu od 1964. dok nije postao potpredsjednik 1976. kad je Carter pobijedio republikanca Geralda Forda, koji je došao na dužnost predsjednika 1974. nakon afere "Watergate" i ostavke Richarda Nixona.

  • Svijet

  • 20. Apr. 2021  20. Apr. 2021

  • 0

Walter Mondale, vodeći glas liberalnih demokrata s kraja prošlog vijeka, koji je obavljao dužnost američkog potpredsjednika u administraciji Jimmyja Cartera, umro je jučer u dobi od 93 godine, javljaju mediji. Preminuo je u Minneapolisu.

Mondale je bio prvi predsjednički kandidat jedne od dvije vodeće američke stranake, koji je izabrao ženu za dužnost potpredsjednice. Na izborima 1984. pretrpio je težak poraz od Ronalda Reagana.

Poznat pod nadimkom Fritz, vjerovao je u aktivističku vladu i radio je za građanska prava, integraciju škola, zaštitu potrošača te interese farmera i radnika kao američki senator i zatim bio potpredsjednik za vrijeme Carterovog problematičnog mandata od 1977. do 1981. godine. Također je obavljao dužnost američkog ambasadora u Japanu od 1993. do 1996. pod Billom Clintonom.

Mondale je bio kandidat demokrata na izborima 1984. protiv Reagana i izabrao je demokratsku kongresmenku iz New Yorka Geraldine Ferraro kao kandidatkinju za potpredsjednicu. Međutim, pretrpio je težak poraz, jedan od najgorih ikada na američkim predsjedničkim izborima, izgubivši u 49 od 50 država.

Bio je i u Senatu od 1964. dok nije postao potpredsjednik 1976. kad je Carter pobijedio republikanca Geralda Forda, koji je došao na dužnost predsjednika 1974. nakon afere "Watergate" i ostavke Richarda Nixona.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...