NEOČEKIVANO OTKRIĆE ODUŠEVILO NAUČNIKE: U Čileu otkrivena do sada nepoznata vrsta titanosaura

Naučnici su identificirali novu vrstu dinosaura iz dijelova kostura pronađenog u sjevernom Čileu.

  • Šareni svijet

  • 20. Apr. 2021  20. Apr. 2021

  • 1

Ostaci bića otkriveni su u pustinji Atacama, najsušem području na planeti Zemlji, u blizini grada Copiapo.

Stručnjaci kažu da je titanosaur koji jede biljke, imao malu glavu i dugačak vrat i neobično ravna leđa, javlja BBC.

Studije sugerišu da je stvorenje živjelo u tada bujnom krajoliku cvjetnica, paprati i palmi.

Tim koji je predvodio čileanski geolog Carlos Arevalo, otkopao je ostatke dinosaura devedesetih, a istraživanja su rađena tokom ranih 2000-ih godina. Nalazi su objavljeni u časopisu "Cretaceous Research" u ponedjeljak.

Ostaci su, prema timu, obuhvatali dijelove nadlaktične kosti, bedrene kosti i ishijuma te kičmene elemente vrata i leđa. Ovi ostaci pripradali su maloj jedinki, čija se dužina procjenjuje na 6,3 metra.

Ostaci će na kraju biti izloženi u čileanskom Nacionalnom prirodoslovnom muzeju. Šef muzejskog paleontološkog područja David Rubilar rekao je da “ovo predstavlja relevantnu prekretnicu za čileansko paleontološko naslijeđe.”

Ovo je treći titanosaur pronađen sa zapadne strane Anda u Južnoj Americi. U Argentini je 2014. godine otkriven jedan od najvećih ikad dinosaura, također titanosaur, čija je procijenjena dužina veća od 37 metara.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...