OD VISOKOG PREDSTAVNIKA NI TRAGA NI GLASA: Dodik izjavio da se Inzko pravi budala i najavio nepoštivanje zakona o negiranju genocida

Dodik je ponovio stavove kako je visoki predstavnik međunarodne zajednice nepotreban te je pozvao Inzka da podnese izvještaj NSRS o svom radu i da ga na to obavezuje Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

  • Politika

  • 20. Apr. 2021  21. Apr. 2021

  • 9

Na Mrakovici je održan sastanak lidera vladajuće koalicije u Republici Srpskoj. Tema sastanka bila je aktuelna politička situacija u BiH i Srpskoj, kao i teme od vitalnog značaja za budućnost Republike Srpske. Govorilo se i o "funkcionalnosti BiH", ucjenama, visokom prestavniku u BiH, ekonomskim temama. 

Sastanku su prisustvovali lideri SNSD-a Milorad Dodik, SP-a Petar Đokić, DEMOS-a Nedeljko Čubrilović, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, NDP-a Dragan Čavić i Narodne partije Srpske Darko Banjac.

Na sastanku su bili i visoki funkcioneri SNSD-a, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i premijer Radovan Višković, te predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija.

Dodik je ponovio stavove kako je visoki predstavnik međunarodne zajednice nepotreban, te je pozvao Inzka da podnese izvještaj NSRS o svom radu i da ga na to obavezuje Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Šta se pravi budala, nek' podnese izvještaj. Ako i nametne zakon o zabrani negiranja genocida neće ga niko poštovati", kazao je Dodik. 

On je kazao i da ako ne bude inicijativa koje RS-u daju prilike da se dalje razvija, mirni razlaz će biti rješenje.

"Ovo je naš grunt, Republika Srpska je naša i mi ćemo je braniti. Amerikanci i Britanci nas ubjeđuju da moramo ući u EU, odmah mi dođe da napustim sastanak. Idući izbori neće se održati sa ovom Centralnom izbornom komisijom, ona nema povjerenje političkih stranaka", kazao je Dodik. 

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić kazao je da statusna pitanja mogu se rješavati samo unutar BiH.

"Ne želimo ono što poručuju Izetbegović i neki njegovi sljedbenici. Mi ne želimo rat, ali želimo političku konfrontaciju. Hoćemo da pričamo otvoreno bez zveckanja oružjem", kazao je Čavić. 

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...