OVI SU PREKUCALI: Prevarili staricu, ukrali joj 32 miliona dolara

Jednoj 90-godišnjoj ženi iz Hong Кonga prevaranti koji su se predstavljali kao kineski zvaničnici, uzeli su 32 miliona američkih dolara.

  • Šareni svijet

  • 21. Apr. 2021  21. Apr. 2021

  • 0

Honkoška policija saopćila je da su prevaranti izabrali stariju ženu koja živi u vili u luksuznom hongkonškom naselju.

Kriminalci su prošlog ljeta kontaktirali neimenovanu ženu pretvarajući se da su kineski službenici javne bezbjednosti.

Tvrdili su da je njen identitet korišten u ozbiljnom krivičnom slučaju u kontinentalnoj Кini.

Rečeno joj je da treba da prebaci novac sa svog bankovnog računa na one koje drži istražni tim na čuvanje i nadzor, piše "South China Morning Post" pozivajući se na policijske izvore, prenosi RTS.

Policija je saopćila da je starija žena nekoliko dana kasnije u kuću primila osobu koja je s jednokratnog telefona komunicirala s lažnim agentima obezbjeđenja koji su je nagovorili da izvrši ukupno 11 bankovnih transfera.

Tokom pet mjeseci, starija gospođa je prevarantima dala ukupno 250 miliona hongkoških dolara, 32 miliona američkih dolara, što je najveća suma koju su do sada uspjeli da uzmu telefonski prevaranti u tom gradu.

Policija je rekla da je prevara uočena samo zato što je kućni pomoćnik starije žene pomislio da se nešto sumnjivo događa i kontaktirao kćerku svog poslodavca koja je potom alarmirala policajce.

Nakon istrage, jedan 19-godišnjak je uhapšen, ali je pušten uz kauciju, saopćila je policija.

Hong Кong ima jednu od najvećih koncentracija milijardera na svijetu, od kojih su mnogi stariji, što ih čini lakom metom prevaranata.

Prevare preko telefona porasle su za 18 posto u prvom kvartalu 2021., a prevaranti su u tom periodu uzeli oko 45 miliona američkih dolara.

U 2020. policija je saopćila da je vodila 1.193 slučaja telefonske prevare u kojima je ukupno ukradeno 74 miliona američkih dolara.

Prošle godine je 65-godišnja žena prevarena za 10 miliona američkih dolara nakon slične sheme u kojoj su se ljudi predstavljali kao zvaničnici bezbjednosti iz kontinentalnog dijela Кine.

 

 

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...