STOLIČICE, LAMPICE, KOMPLETIĆI, ŠEŠIRI: Vlada RS-a u problemima zbog hotela na Jahorini koji je otvoren u predizbornoj kampanji

Osnovni ugovor odnosio se na nabavku roba, a ne na nabavku usluga.

  • Ekonomija

  • 23. Apr. 2021  23. Apr. 2021

  • 0

Oprema za hotel „Rajska dolina“ na Jahorini koju je Ugostiteljski servis Vlade Republike Srpske nabavio za 2,6 miliona KM, koštaće građane Republike Srpske dodatnih pola miliona maraka, odnosno 3,1 milion KM s uračunatim PDV-om, objavio je Transparency International BiH.

Kako navode, na sve to postoji osnov sumnje da je nepravilno primijenjen zakon Zakon o javnim nabavkama, zbog čega su podnijeli zahtjev za monitoring Agenciji za javne nabavke BiH, jer je ugovorni organ nabavku roba podveo pod nabavku usluga kako bi cijenu osnovnog ugovora, umjesto 10 posto, povećao za skoro 20 posto.

Ugostiteljski servis RS dodijelio je bez tendera 9. aprila ove godine dobavljaču „Dineco" d.o.o. dodatnih 435.075 KM bez PDV-a za nabavku usluge unutrašnjeg opremanja hotela „Rajska dolina“, i to putem pregovaračkog postupka bez objave obavještenja. Kao razlog za ovakav potez navodi se da se radi o novim uslugama unutrašnjeg opremanja koje predstavljaju ponavljanje sličnih usluga povjerenih ovom dobavljaču kroz raniji ugovor, čija je vrijednost bila 2,2 miliona KM bez PDV-a.

Ipak, taj osnovni ugovor odnosio se na nabavku roba, a ne na nabavku usluga. Zakon predviđa da se vrijednost osnovnog ugovora može putem pregovaračkog postupka povećati do 20 ili 30 posto ako se radi o nabavci radova odnosno usluga, a samo 10 posto ako je u pitanju nabavka roba.

Kako je ova cijena veća za 19,5 posto od osnovnog ugovora, a u pregovaračkom postupku navedeno je da se radi o nabavci usluga iako se osnovni ugovor odnosio se na nabavku roba, Transparency International u Bosni i Hercegovini uputio je Agenciji za javne nabavke BiH zahtjev za monitoringom ovog postupka javne nabavke.

Da su u pitanju robe, a ne usluge, jasno je iz tenderske dokumentacije pregovaračkog postupka, gdje se vidi da se nabavljaju vanjske stolice, vaze, jelke u saksiji, novogodišnje lampice, zlatne kugle i svijećnjaci, oprema za teretanu, wellnes, igraonicu, frizerski salon, restoran, kafić, recepciju i slično. Važno je napomenuti da se za manji dio roba navodi i usluga montaže, što opet ne može biti opravdanje za promjenu vrste ugovora s obzirom na to da Zakon o javnim nabavkama definiše da nabavka robe uključuje i ugradnju, postavljanje i/ili montažu.

Zbog toga postoji vjerovatnoća da se postupak namjerno deklariše suprotno suštini predmeta nabavke i suprotno osnovnom ugovoru kako bi se cijena, umjesto 223.180 KM, povećala na 435.075 KM.

Dodatni problem je taj što se u tenderskoj dokumentaciji navode proizvođači opreme i modeli predmeta koji se nabavljaju, što je u suprotnosti s odredbama Zakona o javnim nabavkama, piše TI BiH.

Ovaj hotel, koji je otvoren u predizbornoj kampanji pred prošle lokalne izbore, umjesto najavljenih 2,4 miliona KM, koštat će mnogo više s obzirom na to da se, po navodima medija, troškovi povećavaju iz godine u godinu.

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...