EVO ZORE, EVO ZVJEZDANA: Uhapšen Crnogorac, član "Pink Panthera", osumnjičen za 130 pljački

Argentinsko pravosuđe će, navodi se u izvještajima, početi postupak njegovog izručenja u zemlje Evrope koje ga potražuju.

  • Hronika

  • 23. Apr. 2021  23. Apr. 2021

  • 0

Interpol je u Buenos Airesu uhapsio crnogorskog državljanina, člana zloglasne kriminalne grupe "Pink Panther", poznate po spektakularnim krađama skupocjenog nakita, prenosi Hina pisanje crnogorskih medija.

Zvjezdan Begić (46) u Francuskoj je osuđen na 15 godina zatvora zbog krađe nakita vrijednog dva miliona eura iz jedne zlatare u Saint Tropezu, a tražila ga je i italijanska policija od 2017. godine zbog pljačke zlatare u Milanu.

Kako su prenijeli crnogorski mediji, ovaj Podgoričanin u Argentinu je ušao s krivotvorenim pasošem Evropske unije, a u Buenos Airesu je živio pod lažnim argentinskim identitetom. Uhapšen je 20. aprila dok je šetao ulicom u naselju Nunez, u kojem se nalazio i luksuzni stan u kojem je živio.

Kako su mediji u Podgorici prenijeli pisanje argentinskih portala, u optužnici podignutoj protiv Begića navodi se da pripada zloglasnoj bandi kradljivaca nakita „Pink Panther“, odgovornoj za najmanje 130 pljački čija je vrijednost procijenjena na desetine miliona eura.

Za Begićem se, navodi se, traga zbog dva konkretna napada za koja ga sumnjiče međunarodni istražitelji. Prvi se dogodio 2005., kada je s još jednim razbojnikom navodno upao u zlataru u francuskom ljetovalištu Saint Tropez, odakle su otuđili nakit vrijedan dva miliona eura. Navodno je pobjegao brodom. Begić se, također, sumnjiči da je 12 godina kasnije, 2017., zajedno s još dvojicom pljačkaša, naoružan ušao u milansku zlataru „Paradiso Luxery“, odakle su ukrali 20 satova marke „rolex“, dvije narukvice procijenjene na po 200.000 eura.

Argentinsko pravosuđe će, navodi se u izvještajima, početi postupak njegovog izručenja u zemlje Evrope koje ga potražuju.

Podsjeća se da, prema policijskim izvještajima, ozloglašenu grupu “Pink Panther” čini grupa od oko 200 članova - Crnogoraca, Srba, Hrvata, Bosanaca, od kojih su mnogi s vojnim iskustvom i uglavnom se terete za pljačke veoma vrijednog nakita.

“To su teško naoružani nasilnici koji se ne ustežu zapucati ako upadnu u teškoće, mada do sada nikoga nisu ubili”, rekao je svojevremeno zamjenik direktora Interpola za kriminal i krijumčarenje droge Emanuel Lekler.

Mediji pišu da su britanski policajci tu kriminalnu grupu nazvali “Pink Panther” nakon što su 2004. pokušali prokrijumčariti plavi dijamant u kutiji kreme za lice, kao u čuvenoj istoimenoj filmskoj komediji.

(Fena) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...