EKSKLUZIVNO; KO SU AKTERI ULIČNOG RATA U MOSTARU: Vandali koji su sinoć uhapšeni nakon napada na Donju Mahalu godinama nekažnjeno terorišu grad, PROČITAJTE NJIHOVA IMENA!

Policijska uprava Mostara jutros je saopćila da je sinoć privela deset "izgrednika", odnosno osoba koje su sudjelovali u neredima. Prema izvorima "Slobodne Bosne" svi uhapšeni koji su zadržani na ispitivanju su pripadnici "Ultrasa" i svi su oni učestvovali u brojnim incidentima i neredima (uključujući i već pomenuti vandalizam u Fejićevoj ulici prošlog augusta) koji su posljednjih mjeseci i godina potresali glavni grad Hercegovine.

  • Hronika

  • 25. Apr. 2021  25. Apr. 2021

  • 15

Piše: Istraživački tim "SB"

Mostar je sinoć bio poprište teškog incidenta, masovnog sukoba kojeg su inicirali pripadnici, odnosno huligani, navijačke grupe "Ultrasi" koji podržavaju Nogometni klub "Zrinjski". Ovo nije prvi incident kojeg su "Ultrasi" izazvali posljednjih mjeseci, ali je po žestinu, masovnosti i posljedicama jeste najteži do sada. Podsjetimo, 8. avgusta prošle godine, na dan kada se trebao igrati gradski derbi između "Zrinjskog" i "Veleža" pedesetak pripadnika "Ultrasa" opremljeni palicama, pirotehničkim sredstvima, prešli su preko Starog mosta i ušli u Fejićevu ulicu gdje su ostavili pustoš na radnjama, zanatskim objektima. Policija je interevenirala sa zakašnjenjem, nakon čega su se vandali razbježali. Iza njih su ostali polupani prozori radnji, jedna od njih je bila zapaljena bakljom, a jedan od radnika je povrijeđen u fizičkom napadu.

IZRONIO MOSTAR ZA ONE ŠTO GA MRZE

Osam mjeseci kasnije, sinoć u noćnim satima, ponovio se isti scenarij, sa gotovo istim akterima. Pripadnici "Ultrasa" svoj huliganski i vandalski pohod započeli su prekidom nogomentog susreta koji se igrao između "Zrinjskog" i "Sarajeva", bacajući baklje i druga pirotehnička sredstva izvan stadion u teren (utakmice se igraju bez publike zbog epidemije koronavirusa). Nisu se razilazili ni nakon što je utakmica okončana (rezultat je bio neriješen, 1-1) nego su se u koloni od 7-8 automobila nastavili kretatati prema istočnom dijelu grada i nešto malo prije ponoći (uprkos tome što je na snazi policijsku čas od 21.00) stigli na raskrsnici na magristrali prema Lučkom mostu. Nakon što su "nabrijani" "Ultrasi" sišli sa mosta,  zaputili  su se u poznati objekat "Kod Denje" gdje su počeli sa svojim rušilačkim pirom, lomeći sve pred sobom. Tu dolazi do prvog sukoba sa nekoliko lokalnih mještana, kojima su se kako je tučnjava trajala priključivo sve veći broj stanovnika ovog dijela Mostara.

Uskoro su se, nakon su postali malobrojniji,  "Ultrasi" počeli panično povlačiti i bježati po sokacima Donje Mahale. Razbijeni u manje grupe oni pokušavaju umaknuti pred mjesnim stanovnicima, kojima se priključuju i pripadnici "Red Army", navijača "Veleža". Lete kamenice, baklje, u sokacima Donje Mahale, vodi se pravi ulični rat. Najžešče je u poznatom Sivrića sokaku gdje su "Ultrasi" upali u klopku i panično traže izlaz. Jedna grupa tokom bijega provaljuje u porodičnu kuću uglednog Mostarca Tarika Mahmutagića, sudije Suda u Mostaru koja se nalazi u ulici B. Đukića na broju 5..  Počinju mahnito lomiti namještaj i vandalski se ponašati prema prestravljenim ukućanima. Prema tvrdnjama očevidaca ovu grupu, koju su sačinjavali Ivan Drežnjak, Marin Lončar, Marin Krezić i Davor Drežnjak opkoljava veća grupa pripadnika "Red Army" i u užasno brutalnoj tuči nanose teške ozljede jednom od napadača na kuću. Po našim saznanjima riječ je  Ivanu Drežnjaku, rođenom 1993. godine koji je hitno prebačen u SKB u Mostaru. Nasilje na ulicama Mostara prekinuli su pripadnici Policijske uprave Mostar. Ulice Donje Mahale su se ispraznile, zavladao je teški, neizvjesni i prijeteći mir.

NIKO OD UHAPŠENIH SE NE SJEĆA RATA!

Policijska uprava Mostara jutros je saopćila da je sinoć privela deset "izgrednika", odnosno osoba koje su sudjelovali u neredima. Prema izvorima "Slobodne Bosne" svi uhapšeni koji su zadržani na ispitivanju su pripadnici "Ultrasa" i svi su oni učestvovali u brojnim incidentima i neredima (uključujući i već pomenuti vandalizam u Fejićevoj ulici prošlog augusta) koji su posljednjih mjeseci i godina potresali glavni grad Hercegovine. Imena huligana koji su sinoć uhapšeni tokom sukoba u Donjioj Mahali su: Martin Lončar (1993), Armin Karalić (1999), Mirsad Murati (2002), Nikola CrnjacJoško Milić(1997), Luka Krezić (1994), Damir Drežnjak (1997) i Renato Zelčić (1999). 

Policija je ispred mosta pronašla parkirana dva autmobila koje su koristili "Ultrasi" uoči započinjanja huliganskog pira. U jednom od automobila marke "Passat" pronađene su četiri drvene palice dugačke jedan metar, što dodatno govori da je cijela akcija navijačkih huligana bila planirana i "logistički" obilato osigurana. Vlasnik toga automobila je Josip (Lucijana) Milić.

Reakcije na teško nasilje koje je sinoć potreslo Mostar stižu sa svih strana. Građani Donje Mahale koji su bili prvi na udaru huliganskog barbarstva ukazuju da se napad desio u vrijeme Ramazana i da se on treba kvalificirati kao izazivanje vjerske i nacionalne mržnje. Aner Žuljević, funkcioner SDP BiH, optužio je policiju za nereagiranje na incident. "Kada imate višegodišnju anarhiju u MUP-u HNK, onda divljaci kolo vode...", kazao je on uz tvrdnju da su "ovi idioti samo izvršioci sportske politike na terenu". 

Žuljević nije jedini koji navijačku skupinu "Ultras" povezuije sa dijelovima vlasti u Mostaru. Bolje pozvatelji prilika u ovom gradu za njih tvrde da su "vojska HDZ-a" i da ništa ne rade na svoju ruku. Da nemaju političku zaštitu, ti bi huligani već bili u zatvoru samo zbog onoga što su ljetos uradili rušeći Fejiće ulicu, kažu u Mostaru. Iz SDA su poručili da ova navijačka skupina "bezobzirno upada u pažljivo birane dijelove Mostara sa ciljem izazivanja nereda, uništavanja imovine, ali i planskog opasnog narušavanja ukupnih odnosa u gradu".

Mario Kordić, gradonačelnik Mostara oštro je osudio "sinoćnje divljanje huligana i napad na privatnu imovinu i građane u naselju Donja Mahala". On je zatražio od MUP-a da što prije izvijesti javnost o sinoćnjim incidentima i da kazne sve vinovnike.

Kordić je uvjeren da se ovakvi incidenti više nikada neće ponoviti u Mostaru.

Ozbiljan izazov za gradonačelnika, policiju i sve druge institucije u gradu stiže već za desetak dana kada se u Mostaru igra "vrući" gradski derbi između "Veleža" i "Zrinjskog". Hoće li kolovođe nasilja i vandalizma, lideri "Ultrasa", ovaj nogomenti događaj dočekati na ulicama Mostara, ili tamo gdje im je već odavno mjesto-u zatvoru?!  

Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...