"SB" INSPEKCIJA NA BH. MORU: U Neumu vri kao u košnici, stigli prvi turisti iz Srbije, dočekale ih nove cijene, a na plaži, šok… (FOTO)

Ukoliko se spremate na putovanje, kraći odmor ili, pak, ljetovanje na jedinom bosanskohercegovačkom turističkom odredištu na Jadranskom moru, naoružajte se strpljenjem.

  • Ekonomija

  • 26. Apr. 2021  26. Apr. 2021

  • 0

Bilo da ste krenuli starom krivudavom cestom iz pravca Čapljine pa se serpentinama preko Svitave uspeli do Hrasnog i Cerovice ili se sa stolačke strane zaputili ka bh. moru, prije svega, potreban je veliki oprez.

Radovi na novoj cesti ka Neumu napreduju puževim koracima, a onih nekoliko kilometara koje mjesecima najavljuju, nikako da se spoje novim asfaltom, a kako sada stvari stoje, ove turističke sezone niti neće. Valja dodati da je na dionici od Podžablja prema Neumu, koja je već duže vrijeme u funkciji, još na snazi vožnja na vlastitu odgovornost.

No, ta činjenica proteklog vikenda nije spriječila kolone vozila iz unutrašnjosti prema Neumu, na uživanje u morskom zraku bez obaveznih zaštitnih maski na ugodnih 25 Celzijevih u hladu, a za one hrabrije i prva kupanja ove godine na ne baš ugodnih 15-ak iznad nule.

Foto: SLOBODNA BOSNA / M. I.

KRIVO JE MORE

Prepuni glavni neumski parking znak je za zadovoljstvo lokalnih turističkih radnika, a registarske oznake iz Crne Gore, Srbije, Slovenije i Njemačke ohrabruju uoči početka onog ključnog dijela turističke sezone koja je prošle, pandemijske godine Neumu osigurala status jedne od najpoželjnijih turističkih destinacija u regionu.

Foto: SLOBODNA BOSNA / M. I.

I doista, radišni privatni iznajmljivači već su spremni za nove goste. Okućnice su uređene, trava podšišana, popločavaju se molovi, dok uz glavnu gradsku plažu lokalni ribari dotjeruju svoje barke…

Foto: SLOBODNA BOSNA / M. I.

Da je turistička sezona počela, svjedoči i već aktivna škola ronjenja, ispunjeni restorani u kojima nove goste očekuju i nove cijene, u prosjeku nešto više u odnosu na proteklu godinu.

Foto: SLOBODNA BOSNA / M. I.

Istina, prosječne cijene u Neumu nisu ništa više od onih u Sarajevu ili Mostaru i još su „pristojne“ u odnosu na susjednu Hrvatsku i Crnu Goru. Tako ćete u neumskim kafićima i restoranima za espresso i osvježavajuće bezalkoholno piće izdvojiti pet konvertibilnih maraka, pola litra piva košta između 3 i 5 KM, dok je, za kompletan meni u najskupljem restoranu s pogledom na more potrebno izdvojiti oko 25 KM.

Foto: SLOBODNA BOSNA / M. I.

To za turiste iz inozemstva, kojih će, prema najavama, i ove sezone biti puno, ne bi trebalo predstavljati veliki problem, jer za dolazak na bh. more iz susjednih zemalja nije potrebno imati negativan serološki ili PCR test, što bi dodatno poskupjelo ljetovanje, posebno onima s višečlanim porodicama.

TUGA S JUGA

Kristalno čisto more u našoj maloj vali i poneka zalutala meduza ipak nisu dovoljni za kompletan ugođaj.

Foto: SLOBODNA BOSNA / M. I.

Pristigle turiste koji su ove godine prvi put u Neumu, oduševila je novoizgrađena kilometarska šetnica koja se proteže gotovo do graničnog prijelaza s Republikom Hrvatskom, s koje puca pogled na kineske neimare koji, nekoliko kilometara dalje, spajaju posljednje pilote Pelješkog mosta.

Foto: SLOBODNA BOSNA / M.I.

No, nije u Neumu baš sve „pod konac“.

Na sramotu gradskih čelnika, neumske plaže su zapuštene i prljave, more je na obalu za vrijeme posljednje nevere izbacilo sve i svašta, a na glavnoj gradskoj šetnici šokantan prizor.

Foto: SLOBODNA BOSNA / M. I.

Foto: SLOBODNA BOSNA / M.I.

Prazne boce, ostaci noćnih pijanki ili, pak, sramotni natpisi na ruševinama objekata koji već 30 godina ne služe ničemu, nisu nešto čime se mogu pohvaliti Neumljani.

Zamislite samo koliko je truda uloženo da se i ove sezone privuku turisti iz Novog Sada i Beograda, a oni prvi, ovogodišnji, nemalo su bili iznenađeni fašističkim simbolima na ruševinama uz neumsku šetnicu, nacistički kukasti križ ili, pak, poruku "Ubi Srbina".

Foto: SLOBODNA BOSNA / M. I.

Na pitanje kako je moguće da se nije našlo za shodno očistiti plaže i ukloniti sramotne grafite s ruševnih objekata uoči dolaska prvih turista, lokalni mještani samo sliježu ramenima i upiru pogled prema zgradi Općine, mjestu gdje stoluje HDZ-ov načelnik...

(M. I.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...