IZGLASAN PRIJEDLOG: FK Sarajevo konačno dobio na korištenje stadion Koševo, ugovor je na 30 godina

To znači da će Sarajevo u gradskom derbiju protiv Željezničara koji je na programu u subotu od 17 sati, nakon više decenija podstanarstva, konačno biti domaćin na stadionu pod vlastitim patronatom.

  • Sport

  • 27. Apr. 2021  27. Apr. 2021

  • 0

Na današnoj vanrednoj sjednici Općinskog vijeća Centar Sarajevo izglasan je prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Nacrt ugovora o zakupu Olimpijskog stadiona "Asim Ferhatović Hase", koji je na taj način zvanično pripao Fudbalskom klubu Sarajevo.

To znači da će Sarajevo u gradskom derbiju protiv Željezničara, koji je na programu u subotu od 17 sati, nakon više decenija podstanarstva, konačno biti domaćin na stadionu pod vlastitim patronatom. 

Prvom tačkom dnevnog reda o izmjeni i dopuni odluke Općinskog vijeća definisano je da se stadion Koševo daje u zakup FK Sarajevo po cijeni od 4.000 KM mjesečno, uz obavezu zakupca da vrši uplatu PDV-a.

Podsjetimo, aktuelnom prvaku BiH u nogometu još je ranije ponuđeno da im se stadion "Asim Ferhatović Hase" dodijeli na korištenje u narednih 30 godina sa mogućnošću produženja na dodatnih 15 godina, i to za simboličnu cijenu od 1 KM, ali izmjenama i dopunama odluke Općinskog vijeća taj iznos će biti 4.000 KM.

Kako je objašnjeno, razlog za to je što Općina na taj način želi ostvariti veće prihode, a prema prostoj računici, oni će iznositi 48.000 KM na godišnjem nivou. Fudbalski klub Sarajevo preuzeo je sve troškove oko održavanja stadiona, pripali su mu i prateći objekti oko stadiona, a preuzeo je i dva uposlenika Centra za sport i rekreaciju (CSR).

Načelnik općine Centar Srđan Mandić dodao je da je u prethodnom periodu zarada od Koševa iznosila 100.000 KM, uz 150.000 KM troškova održavanja stadiona.

Ukoliko, pak, neka od ugovornih strana ne bude ispunjavala uslove ugovora, nakon tri mjeseca, predviđena je mogućnost da se ugovor raskine. U tom slučaju, vlasnik objekta nema obavezu da vrati ono što je uloženo i povrat sredstava nije moguć.

S obzirom na to da je riječ o ugovoru o zakupu, u skladu sa zakonom, nije notarski obrađen, zbog čega se vodila duga rasprava među vijećnicima, ali na kraju je prijedlog jednoglasno usvojen sa 27 glasova.

Generalna direktorica FK Sarajevo Sabrina Buljubašić kazala je da je ovo veliki dan za bordo klub, istaknuvši da imaju jasan plan modernizacije stadiona Koševo.

"Danas je veliki dan za naš klub. Imamo jasan plan renoviranja i vrlo brzo ćemo ispuniti uslove za kategoriju 4 u skladu s UEFA-inim pravilnicima. Naš cilj je da Koševo bude najbolji stadion u BiH koji će biti na raspolaganju svim kolektivima u gradu i našoj djeci", kazala je Buljubašić, zahvalivši svima na realizaciji plana, a posebno načelniku Mandiću.

Obaveza FK Sarajevo je da u periodu od 10 godina svoja sredstva investira u modernizaciju stadiona i osposobi ga za kategoriju 4 u skladu s UEFA-inim pravilnicima o infrastrukturi i kategorizaciji stadiona.

Što se tiče samog renoviranja stadiona, glavni cilj FK Sarajevo svakako je rekonstrukcija terena najvećeg bh. stadiona, odnosno postavljanje novog i modernijeg travnjaka.

Kako je ranije najavio FK Sarajevo, detalji i stavke ugovora nakanadno će biti predstavljeni javnosti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...