BRZI ODGOVOR MOSKVI: Ukrajina protjerala ruskog konzula u Odesi, razlog je...

Ukrajina je proglasila ruskog konzula u crnomorskom lučkom gradu Odesi nepoželjnom osobom nakon što je drugi ukrajinski diplomata izbačen iz Rusije.

  • Svijet

  • 28. Apr. 2021  28. Apr. 2021

  • 1

Iz Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine naveli su da konzul mora da napusti zemlju najkasnije do petka, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Usred već pojačanih tenzija između Moskve i Kijeva, najnoviji diplomatski spor nastao je zbog hapšenja i kasnijeg protjerivanja konzula Ukrajine u Sankt Peterburgu.

Ruske vlasti optužile su diplomatu za pokušaj prikupljanja ličnih podataka od agenata tajne službe.

Zauzvrat, Kijev je protjerao ruskog diplomatu, na šta je Moskva odgovorila protjerivanjem drugog Ukrajinca u ponedjeljak.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine rekli su da u potpunosti odbacuju neutemeljene navode da se ukrajinski diplomata koji je proglašen nepoželjnom osobom, navodno bavio aktivnostima nespojivim s diplomatskim statusom.

Kako su naveli, uposlenik Ambasade Ukrajine u Moskvi nije učinio ništa što bi prevazilazilo njegove diplomatske i konzularne funkcije.

“Ako ruska strana nastavi radnje protiv zaposlenih u diplomatskim predstavništvima Ukrajine u Rusiji, zadržavamo pravo da poduzmemo daljnje mjere kao odgovor na to”, navodi se u izjavi Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...