OVO NIJEDAN GRADONAČELNIK SARAJEVA NIJE RADIO: Abdulah Skaka VIP tretman koristio za sebe i suprugu na privatnim putovanjima

Nijedan gradonačelnik prije njega nije koristio te usluge ni za službena putovanja, a pogotovo ne za privatna.

  • Mini market

  • 29. Apr. 2021  30. Apr. 2021

  • 3

Abdulah Skaka je za vrijeme svog gradonačelničkog mandata donio veliki broj odluka čija je zakonitost upitna. Dokaz za to su i krivične prijave protiv njega na osnovu kojih je Tužilaštvo KS formiralo nekoliko predmeta. Neke od tih prijava dolaze i od grupe uposlenika Gradske uprave koji smatraju da su mnogi Skakini potezi sporni i suprotni važećim pravilnicima i zakonskim odredbama.

Žurnal je u posjedu potvrde o obračunu izvršenih usluga sa Aerodroma Sarajevo iz koje je vidljivo da je Skaka, na ime Grada, koristio usluge VIP tretmana – za sebe i suprugu i to za privatno putovanje.

Skaka, putovanja

Kako se vidi iz priloženog dokumenta, Skaka je putovao sa suprugom 28. januara prošle godine, a cijena punog VIP tretmana za dvije osobe iznosila je 91,54 KM. Naručilac usluge je Grad Sarajevo Ured Gradonačelnika.  

Nijedan gradonačelnik prije njega uopće nije koristio te usluge ni za službena putovanja, a pogotovo ne za privatna. To se ne smije raditi“, kaže izvor Žurnala blizak Gradskoj upravi.

Ono što nije po zakonu i što se još nije smjelo raditi jeste i postavljanje „rotacije“ na službeno vozilo. Po preuzimanju gradonačelničkog mandata Benjamina Karić je izjavila da više neće koristiti postavljene rotacije jer to „nije po zakonu“.

“Prethodnih dana sam dala nalog za prodaju Pasata, i nalog da se skinu rotacije sa vozila u kojem se ja budem vozila. Nemam informaciju ko je postavio rotacije, kao pravnik znam da ja kao gradonačelnica nemam pravo na rotacije”, izjavila je gradonačelnica Karić za Žurnal.

Na pitanje da li će u tom pogledu podnositi prijavu protiv svog prethodnika odgovorila nam je da je ona svoju dužnost izvršila – skinula je rotacije i o tome obavijestila javnost, te napomenula da postavljanje rotacija na vozilo nije krivično djelo nego ozbiljan prekršaj u saobraćaju. 

“Dalje aktivnosti mogu poduzeti jedino nadležni organi. Tokom mog mandata ništa neće biti skriveno”, naglasila je. 

Prema Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH predviđena je novčana kazna od 1.000 do 8.000 KM ukoliko preduzeće ili drugo pravno lice "naredi ili dozvoli da se na njegovo vozilo ugrade uređaji za davanje posebnih znakova". 

Na pitanje da li je otkrila još neke nezakonitosti gradonačelnica kaže da “Gradska uprava trenutno priprema presjek zatečenog stanja nakon kojeg će imati detaljnije informacije i uvid u rad tokom prethodne četiri godine”.

“Kao što sam više puta do sada naglasila, isticaću sve pozitivno što je do sada urađeno, ali ću podjednako imati nultu toleranciju na nezakonite radnje”, zaključila je.

(zurnal.info)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...