ZVANIČNO: Bordo klub od danas upravlja stadionom "Asim Ferhatović Hase"

Potpisivanju ugovora prisustvovali su načelnik općine Centar Srđan Mandić, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Benjamin Isović, direktorica FK Sarajevo Sabrina Buljubašić i predsjednik Upravnog odbora FK Sarajevo Damir Kasum.

  • Sport

  • 01. Maj 2021  01. Maj 2021

  • 0

Fudbalski klub Sarajevo i Općina Centar potpisali su danas ugovor o ustupanju stadiona "Asim Ferhatović Hase" na upravljanje FK Sarajevo u narednih 30 godina uz mogućnost produženja ugovora.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su načelnik općine Centar Srđan Mandić, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Benjamin Isović, direktorica FK Sarajevo Sabrina Buljubašić i predsjednik Upravnog odbora FK Sarajevo Damir Kasum.

- Iza nas su duga tri-četiri mjeseca pregovora. To nije bilo nimalo jednostavno. Dosta je tehničkih detalja, dosta stvari o kojima smo morali voditi računa kako bismo zaštitali interese i vlasnika i kluba i interese navijača, koji su silno željeli da se ovaj ugovor konačno potpiše i da se steknu uslovi da domaće utakmice FK Sarajevo u Evropi gledaju na svom stadionu. Nije ovaj ugovor savršen, ali je zasnovan na jednom visokom stepenu povjerenja ove dvije strane. Mi smo ovo potpisali na 30 godina, plus 15. Niko od nas ovdje neće raditi vjerovatno ovaj posao tada, dabogda da budemo živi, da dočekamo živi da se za 30 godina neki novi ugovor potpisuje. Na bazi ovog ugovora, na Koševu će se gledati velike evropske utakmice. Došla je na red realizacija ideje evropskog Koševa - rekao je Srđan Mandić, načelnik općine Centar.

On se ovom prilikom prisjetio nekih velikih sportskih i kulturnih događaja iz mladosti na ovom stadionu.

- Ja sam i na sjednici koju smo imali rekao da Opština ostaje partner i da ovogodišnje predradnje koje je direktorica spomenula će biti finansirane iz našeg budžeta. Ja moram reći da je stadion u jako zapuštenom stanju i da će sve ono što se dešavalo u prethodnih četiri ili osam godina kada je u pitanju CSR, biti temeljno ispitano. Ovdje su bila uplaćena značajna sredstva, ali to se ne vidi. To možda navijače ne interesuje, ali nas interesuje.

image 

Direktorica FK Sarajevo Sabrina Buljubašić rekla je kako klub predano pristupa ovom projektu te da su preuzeli na sebe da stadion dovedu do te kategorije da više evropske utakmice ne moraju da igraju u drugom gradu. Ona je najavila da će pojedinosti projekta u narednom periodu biti predstavljene navijačima.

- Prvi korak jeste da napravimo predradnje, da vidimo koje je stanje trenutno u smislu terena. I poslije toga pravimo korake koje ćemo prezentirati javnosti. Ovo je duži proces. Naš cilj je da se evropske utakmice igraju narednog ljeta, jer je sada kratak rok da možemo ispuniti sve - rekla je Sabrina Buljubašić te dodala:

- Što se tiče renoviranja i rok koji smo stavili od 10 godina, to je na inicijativu investitora i htjeli smo da sebi damo neki duži rok. Nezahvalno je obećati sada nešto za dvije ili tri godine i ukoliko se iznenadimo situacijom stadiona, da imamo vremena da možemo ispraviti. Što se tiče krova, to obuhvata kategorija 4, ali naš cilj je prvenstveno da igramo evropske utakmice na našem stadionu.

Direktorica FK Sarajevo je, kako piše "Oslobođenje", najavila i da je okviran plan da se uloži oko pet miliona, međutim mnogo toga će zavisiti od predradnji kada se bude vidjelo stanje kompletnog stadiona.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...