SRBIJA NA NOGAMA: "Opasne izjave Matthewa Palmera, Amerika podržava veliku BiH!"

Izjava Matthewa Palmera da Washington ne podržava ni "veliku Srbiju, ni "veliku Hrvatsku", niti "veliku Albaniju", nego "veliku Bosnu i Hercegovinu" neizostavna je tema medija u Srbiji, koji ne prestaju tragati za stvarnom pozadinom Palmerove izjave.

  • Regija

  • 03. Maj 2021  04. Maj 2021

  • 4

Mediji u Srbiji pišu da specijalni izaslanik State departmenta za Zapadni Balkan, Matthew Palmer, optužuje Rusiju da namjerno urušava stabilnost i teritorijalni integritet BiH.

- To što Priština ignoriše svoje briselske obaveze izaziva ozbiljnu zabrinutost. Istovremeno, njihova "velikoalbanska" retorika vrlo je opasna i šteti rješavanju kosovskog pitanja, piše tabloid Informer čiji sagovornici ocenjuju da je ovo izuzetno opasna retorika američkog zvaničnika kojom "poziva na prekrajanje granica na Balkanu i čak nestanak Republike Srpske"! 

Informer piše da Palmer naglašava da je stav Sjedinjenih Američkih Država vrlo jasan i nedvosmislen.

- SAD ne podržavaju ni "veliku Srbiju", ni "veliku Hrvatsku", niti "veliku Albaniju". Ono što podržavamo je "velika BiH". Ne uzimam za ozbiljno nikakav "non-paper" jer niko neće da kaže ko je autor tog dokumenta. Što se tiče Rusije, sasvim je jasno da ona radi na potkopavanju stabilnosti i teritorijalnog integriteta BiH. Ona radi i na potkopavanju stabilnosti cijelog Zapadnog Balkana i na promociji nepoverenja i sukoba - optužuje Palmer.

Iz Ambasade Rusije u Sarajevu, na drugoj strani, kažu da oštro kritikuju Palmerove izjave i njegove tvrdnje da Rusija urušava stabilnost BiH.

- Iz toga se može zaključiti da je za nevolje u BiH kriva Rusija. Takve zaključke možemo komentarisati jedino rečenicom Sergeja Lavrova: "Dobro je što nas još nisu okrivili za ubistvo Franca Ferdinanda". Vrlo je zanimljiva i Palmerova konstatacija da SAD podržavaju kreiranje "velike Bosne i Hercegovine". Kada se ovde govori o nečem velikom, misli se upravo na prekrajanje granica. Izrazit primer su pokušaji da se stvori "velika Albanija". Neće li Palmerova alegorija postati signal za Bošnjake koji žive u Srbiji, Crnoj Gori, pokrajini Kosovo, Severnoj Makedoniji, Hrvatskoj i Sloveniji da je došlo vreme za stvaranje "velike BiH"? - upozoravaju iz ruske ambasade u Sarajevu.

Politikolog Aleksandar Pavić, komentarišući ove navode, kaže da agresivno ponašanje SAD prema Rusiji i Kini dovodi do gubitka strpljenja Moskve i Pekinga, a da je Palmerova retorika opasna.

- Te dve velike zemlje višu nisu spremne da tolerišu američke dvostruke aršine i otvoreno mešanje u unutrašnje stvari drugih država u čitavom svetu, pa tako i u BiH. Činjenica je da su SAD sa zapadnim vazalima glavne arhitekte razbijanja SFRJ i promene granica u regionu protivno međunarodnom pravu. Očigledno je licemerje kada se odgovornost za tu katastrofu i neuspeli eksperiment zvani nezavisna BiH pokušava prebaciti na Rusiju, koja dosledno poštuje Dejtonski sporazum. Rusija sada jasno pokazuje da se više ništa na ovim prostorima neće rešavati bez nje i da jasno i otvoreno podržava srpske saveznike - naglašava Pavić.

Ognjen Karanović iz Centra za društvenu stabilnost takođe ocenjuje da je ovde riječ o licemerju.

- Pa zbog čega onda nisu čuvali veliku Jugoslaviju, odnosno jugoslovensku državu? Tada bismo možda bili svi srećni. Ne bismo imali međunacionalne probleme i partikularne nacionalne koncepte južnoslovenskih naroda, odnosno ni srpski, ni hrvatski, ni albanski ni taj famozni bošnjački koncept - zaključuje Karanović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...