NIJE ON NI HANDKE NI VUČIĆ: Vodeći svjetski filozof JURGEN HABERMAS odbio nagradu iz Abu Dhabija, vrijednu 270 hiljada dolara, zbog neslaganja s tamošnjim režimom!

Organizatori i pokrovitelji ove nagrade iz Ujedinjenih Arapskih Emirata izrazili su žaljenje zbog odbijanja njemačkog filozofa da primi ovu finansijski izuzetno primamljivu nagradu. 

  • Kultura

  • 07. Maj 2021  07. Maj 2021

  • 0

Njemački filozof Jurgen Habermas i u svojoj 91. godini života jedan je od najagilnijih i najprisutnijih intelektualaca u svojoj zemlji, ali i izvan nje. Po mnogima najveći filozof današnjice, Habermas je prije nekoliko dana bio u centru medijske i intelektualne pažnje nakon što je najprije prihvatio pa ubrzo odbio primiti nagradu koja mu je stigla iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Nagrada nosi naziv "Sheik Zayed Book Awwadr" po prvom predsjedniku Emirata koji je vladao Abu Dhabijem punih 30 godina. Nagrada se dodjeljuje istaknutim osobama i izdavačima iz cijelog svijeta koji svojim "pisanjem i prevođenjem u humanističkim naukama obogaćuju arapski intelektualni, kulturni i književni život". Habermas je dobio priznanje "Kulturna ličnost godine"Novčani dio nagrade iznosio je 272.000 američkih dolara.

Habermas je u prvi mah prihvatio ovu nagradu, jer je dobio uvjeravanja od nekih članova žirija kako nagrada nema nikakvu političku dimenziju niti značenje i da je nezavisna od aktuelnog režima, na čijem je čelu šeik Muhamed Bin Zayed, dobro poznat i regionalnoj, naročito srbijanskoj javnosti zbog prisnih ličnih, diplomatskih i ekonomskih veza s Aleksandrom Vučićem.

No, nakon nekoliko oštrih kritika u njemačkim medjima, u kojima se postavljalo pitanje mogu li despotski i autokratski režimi kupiti i najveće intelektualne autoritete današnjice, Jurgen Habermas promijenio je odluku i javno saopćio razloge za odbijanje nagrade iz Abu Dhabija. "Izjavio sam svoju spremnost da prihvatim ovogodišnju nagradu za knjigu 'Sheikh Zayed'. To je bila pogrešna odluka koju ovim ispravljam", kazao je slavni filozof u izjavi za medije. "Nisam sebi dovoljno dao do znanja vrlo usku povezanost institucije koja dodjeljuje ove nagrade u Abu Dhabiju, s tamošnjim postojećim političkim sistemom", izjavio je on za "Spiegel Oline".

Organizatori i pokrovitelji ove nagrade iz Ujedinjenih Arapskih Emirata izrazili su žaljenje zbog odbijanja njemačkog filozofa da primi ovu finansijski izuzetno primamljivu nagradu. 

Intelektualni krugovi u Njemačkoj pozdravili su odluku Jurgena Hamermasa da ne sudjeluje u promoviranju, kako je rečeno, jednog autokratskog režima koji se kroz ovakve manifestacije želi predstaviti kao tolerantan, otvoren, demokratski i liberalno orijentiran.

"Jurgen Habermas je svojim činom još jednom dokazao zadivljujuću pokretljivost svog intelekta", jedan je od brojnih komentara u njemačkim medijima ovih dana.

("SB", "DW", Agencije)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...