JOHNSONA ČEKAJU TEŠKI DANI: Premijerka Škotske najavljuje novi referendum o nezavisnosti

Prvi rezultati na izborima za škotski parlament, koji bi mogli odrediti budućnost Velike Britanije, objavljeni su ​​danas. Prema rezultatima, Škotska nacionalna partija zadržat će vlast u državi koja ponovno najavljuje referendum o nezavisnosti.

  • Svijet

  • 08. Maj 2021  08. Maj 2021

  • 2

Prema prvim rezultatim, Škotska nacionalna stranka (SNP) ostvarila je uspjeh. Ta stranka osvojila je pet od šest mjesta u parlamentu, iako je došlo do porasta podrške za opozicijske prosindikalne stranke, što ukazuje na to da bi konačni ishod izbora mogao biti neodlučan.

SNP je saopćio da namjerava održati još jedan referendum o otcjepljenju od Velike Britanije do 2023. godine. To stvara put za potencijalni pravni obračun s britanskim premijerom Borisom Johnsonom, koji kaže da će odbaciti bilo kakvo slično ponovno glasanje za nezavisnost, javlja Reuters.

Podršku pokretu za nezavisnost Škotske pojačali su britanski odlazak iz Evropske unije, percepcija da je škotska vlada dobro riješila krizu zbog Covida-19 i netrpeljivost prema Johnsonovoj konzervativnoj vladi u Westminsteru.

SNP treba dobiti još najmanje četiri mjesta da bi osvojio ukupnu većinu od 65, ali mogao bi se osloniti na podršku nezavisne Zelene stranke, koja je 2016. godine zauzela pet mjesta, kako bi raspisala drugi referendum.

i. 

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...