RIJEŠENA DILEMA: Evo da li su jaja zdrava i koliko ih smijete pojesti sedmično

Iako su žumanjci bogati holesterolom, studije su pokazale da holesterol koji nalazite u jajima, ne mora imati negativan utjecaj na nivo holesterola kao što to mogu imati druge namirnice, poput zasićenih masti.

  • Zdravlje

  • 10. Maj 2021  10. Maj 2021

  • 0

Zdravstvenih koristi od jedenja jaja gotovo je previše da bi se mogle nabrojati. One uključuju jačanje imunološkog sistema, poticanje mršavljenja, a i bogat su izvor vitamina, proteina i zdravih masti. Iako su žumanjci bogati holesterolom, studije su pokazale da holesterol koji nalazite u jajima ne mora imati negativan utjecaj na nivo holesterola kao što to mogu imati druge namirnice, poput zasićenih masti, piše N1.

Ustvari, mnogi tvrde da je jedini razlog zašto se jaja ikad mogu smatrati “nezdravima” taj što ih obično pržimo na maslacu i kombiniramo s nezdravom hranom, poput kobasica ili majoneze. No, prema vodećim zdravstvenim stručnjacima s klinike Mayo, zaista možete jesti previše jaja. Većina zdravih ljudi može pojesti do sedam jaja sedmično, bez povećanja rizika od srčanih bolesti, piše dr. Francisco Lopez-Jimenez s klinike Mayo.

Ako imate dijabetes, neka istraživanja sugerišu da jedenje sedam jaja sedmično povećava rizik od srčanih bolesti. Lopez-Jimenez primjećuje da konkurentska istraživanja to nisu potvrdila te na kraju treba obaviti još istraživanja koja uspostavljaju vezu između vaše omiljene hrane za doručak i dijabetesa i bolesti srca.

Koliko vrijedi, postoje neki uvjerljivi dokazi koji povezuju jaja i povećan rizik od dijabetesa, ako vjerujete u nalaze masovne nove studije koju su proveli istraživači s Univerziteta Južne Australije, Univerziteta Katar i Kineskog medicinskog univerziteta.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...