SAVJETNIK HRVATSKOG PREMIJERA MATE GRANIĆ: "Hrvati u BiH traže samo jedno - da sami biraju svoje predstavnike!"

"Evropska unija prihvaća bitne dijelove non-papera Republike Hrvatske, prema kojem Bruxelles od BiH traži izmjene Izbornog zakona ove godine. To se smatra uspjehom hrvatske diplomatije, jer bi se time bitno poboljšao položaj Hrvata u BiH", kazao je za HTV Mate Granić, posebni savjetnik premijera Hrvatske Andreja Plenkovića za vanjsku politiku.

  • Regija

  • 10. Maj 2021  10. Maj 2021

  • 7

– Ovo je najznačajnija hrvatska diplomatska inicijativa u okviru EU, od ulaska RH u EU. Hrvatski non-paper predstavio je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u Sarajevu, ali i ministrima u EU te je tražio raspravu o njemu. Podržalo ga je pet država – Slovenija, Mađarska, Bugarska, Cipar i Grčka, ali i mnoge druge države dale su potporu - kaže posebni savjetnik premijera Hrvatske Andreja Plenkovića za vanjsku politiku.

Radi se o legalnom, legitimnom i javnom papiru, kaže Granić. Bitne dijelove non-papera je prihvatila Evropska služba za vanjsko djelovanje, odnosno ona služba koja se bavi provođenjem sigurnosne i vanjske politike prema državama koje nisu članice Evropske unije, istaknuo je.

– SAD je organizirao washingtonske i daytonske pregovore. Temelj tih sporazuma je da je BiH suverena, cjelovita država koja se sastoji od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Promjenama koje su provodili visoki predstavnici, doveo je u pitanje i duh i slovo i Washingtonskog i Daytonskog sporazuma. Komšić je izabran glasovima Bošnjaka. A temeljno pravo i vitalni interes svakog naroda je da svog predstavnika izabere sam - dodaje Granić.

Navodi da “nitko nije sanjao da bi moglo doći do toga da jednom narodu netko drugi bira predstavnika u Predsjedništvo”.

– S ovim izmjenama traži se da svaki narod može birati svog predstavnika. Bez toga nema ravnopravnosti naroda. SAD je jedno vrijeme bio pasivan oko BiH, ali je novi državni tajnik kazao što sve očekuje od reforme, a naglasio je i izborno zakonodavstvo - izjavio je Granić.

Dodaje da će na sastanku Vijeća ministara, koji se održava danas u Bruxellesu, prvi govoriti Gordan Grlić Radman te da će komentirati non-paper i u cijeloj regiji.

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...