MILANOVIĆ RAZOČARAN SASTANKOM U BRUXELLESU: "Mislim da će oni tu sad stati i pet godina neće raditi ništa!”

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović nije pretjerano zadovoljan rezultatima današnjeg sastanka ministara vajskih poslova članica EU na kojem je jedna od glavnih tema bila hrvatski non-paper o većem angažmanu EU na zapadnom Balkanu.

  • Regija

  • 10. Maj 2021  11. Maj 2021

  • 8

Milanović očekuje da se “tu nešto konačno počne pokretati” i da je dobro što se razmišlja u tom pravcu, ali ne vjeruje u skori pomak.

“Poznavajući kako neki ljudi rade svoj posao, mislim da će oni tu sad stati i pet godina neće raditi ništa”, rekao je Milanović.

Istaknuo je da Hrvatska treba vršiti pritisak da se poštuje Daytonski sporazum.

“Treba vršiti permanentni pritisak, a Hrvatska kao članica EU-a to može i mora – da se poštuje Dayton. Samo to. Dayton je daleko od savršenog, ali ispod tog standarda ne možemo ići.”

Vjeruje da će se u protivnom “tu državu učiniti odbojnom ljudima koji u njoj mogu, trebaju i nadam se žele živjeti”.

“To su i Hrvati i Srbi. Ti narodi postoje, oni nisu izmišljeni. Oni su postojali prije 100 godina, prije 20 godina, prije 25 godina kada je Dayton nastao. Ne može se ništa raditi utjerivanjem i pokazivanjem mišića prema narodu koji je najmalobrojniji. Neću reći najmanji jer Hrvati su po nekim stvarima i najveći, ali najmalobrojniji.”

Dodao je da je u demokratiji svaka ruka ista “pripadala šampionu ili bezveznjaku”.

Poručio je još da hrvatski ministar u Bruxellesu diže ruke bez da se prije konzultira s njime ili njegovim savjetnikom te da će o tome razgovarati.

“Ako sukreiramo vanjsku politiku, sukreirat ćemo je tako. Ili nećemo nikako.”

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...