SNAŽNA PORUKA IZ BRUXELLESA: EU nastavlja podržavati teritorijalni suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine, poziv Dodiku, Komšiću i Džaferoviću...

"Zapadni Balkan jučer je prvi put poslije dvije godine bio tema na dnevnom redu Vijeća za vanjske poslove EU, a ministri vanjskih poslova odlučili su se o principima aktivnijeg političkog angažmana s regionom, dok bi novi sastanak o konkretnim prijedlozima trebalo da bude održan prije ljeta", rekao je visoki predstavnik Unije Joseph Borrell, koji je predsjedavao sastankom.

  • Vijesti

  • 11. Maj 2021  11. Maj 2021

  • 5

- Ministri su potvrdili evropsku perspektivu čitavog regiona. Ali, ovdje se ne radi samo o procesu proširenja. Želimo da budemo sigurni da imamo politički angažman s našim partnerima. Postignut je dogovor o potrebi Zapadnog Balkana da ubrza reforme pristupanja EU i ojača pozitivne i konstruktivne narative - rekao je Borrell na konferenciji za novinare nakon sastanka, prenosi "European Western Balkan".

Rekao je da EU treba da unaprijedi proces pridruživanja s Albanijom i Sjevernom Makedonijom i da nikada nije postojala namjera da razdvoji dvije države na putu ka EU. Također je rekao da je potreban veći napredak na liberalizaciji viznog režima za Kosovo, kao i na nastavku procesa pristupanja Crne Gore i Srbije.

Europska unija nastavlja da podržava teritorijalni suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine, rekao je Borrell.

- Lideri treba da iskoriste ovu godinu za unapređenje ustavnih i izbornih reformi - dodao je on.

Borrell je naglasio da je ovo bilo prvi put u protekle dvije godine da Vijeće za vanjske poslove vrši pregled stanja Zapadnog Balkana.

- Neki ministri su se žalili zbog ovoga (dug period bez posvećenosti regionu). Zapadni Balkan je veliki geopolitički program. Ne radi se samo o pristupanju. Pristupanje je dio rješenja, ali postoje mnogi drugi problemi povezani sa zapadnim Balkanom. Moramo da gledamo na Balkan iz geopolitičke perspektive i to smo danas učinili. To ćemo raditi sljedeće sedmice s liderima - rekao je Borrell.

Dodao je da je pozvao regionalne lidere na radnu večeru u Bruxelles sljedeće sedmice.

- I rekao sam ministrima - danas smo se dogovorili o principima, sada se nadam da ćete dati konkretne predloge kako biste nastavili napredak s Balkanom i da nećemo čekati još dva mjeseca prije nego što to pitanje vratimo na dnevni red. Prije ljeta, Balkan će biti na našoj agendi ako budu postojali predlozi. Ako ih nema, sačekat ćemo jesen. Ali, ako postoji zamah, treba da nastavimo da se zalažemo za to. Svi ministri se slažu da moramo više da se angažujemo u regionu - rekao je Borrell.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...