DO PODNE OPTUŽENIK, POPODNE SUDIJA: Vladimiru Špoljariću ukinuta suspenzija iako mu se sudi zbog seksualnog uznemiravanja

Vladimir Špoljarić ponovo je na čelu Kantonalnog suda u Sarajevu, iako mu se pred Sudom BiH sudi zbog seksualnog uznemiravanja svoje saradnice Enise Pazalje. Osim krivičnog, protiv Špoljarića je u toku i disciplinski postupak po tužbi UDT-a.

  • Društvo

  • 11. Maj 2021  11. Maj 2021

  • 0

Drugostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH ukinula je suspenziju Vladimiru Špoljariću, saznaje Istraga.ba. On se, prema informacijama "Istrage", u ponedjeljak pojavio u Kantonalnom sudu u Sarajevu i obavijestio vršiteljicu dužnosti predsjednika Suda da je od ove sedmice on ponovo na čelu te pravosudne institucije. Inače, krivični postupak protiv Vladimira Špoljarića je u toku tako da će on ubuduće istovremeno biti i predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu i optuženik pred Sudom Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Vladimira Špoljarića zbog sumnje da je “uznemiravao, vršio nasilje na osnovu spola i seksualno uznemiravao uposlenicu Kantonalnog suda u Sarajevu Enisu Pazalju, čime je prekršio Zakon o ravnopravnosti spolova”.

Prema optužnici, kako je objavio Detektor.ba, to je prouzrokovalo uznemirenost kod oštećene, jer se događalo na radnom mjestu i jer je optuženi oženjen i otac. Oštećena je osjećala, kako se navodi, strah da dolazi na posao.

Navodi se da je Špoljarić iskoristio fotografije optužene, koje je ona službeno dostavila Sudu, te ih odštampao na dvije šolje koje je ostavio u njenoj kancelariji. Kako se dodaje, u njen ormar je ostavljao razne stvari, kao što je bajadera u obliku srca i poruka: “Volim te.”

Osim krivičnog postupka, protiv Špoljarića je u toku i disciplinski postupak, pokrenut na osnovu tužbe Ureda disciplinskog tužioca VSTV-a. Sredinom aprila ove godine, Prvostepena disciplinska komisija odbila je tužbu cijeneći je neosnovanom. Nakon toga, UDT je uložio žalbu Drugostepenoj disciplinskoj komisiji, koja je, u međuvremenu, odlučila da ukine suspenziju tuženom Špoljariću.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...