SINDIKATU KCUS-a DOGORJELO: "Nijedna zdravstvena ustanova u BiH, i kad ima veće probleme, nije pod političko-medijskim nasrtajima kao KCUS!"

Sindikat KCUS-a oglasio se saopćenjem u kojem izražava veliko nezadovoljstvo i oštro osuđuje neusvajanje pozitivnog Izvještaja o radu i finansijskom poslovanju KCUS-a.

  • Vijesti

  • 11. Maj 2021  11. Maj 2021

  • 1

U nastavku prenosimo njihovo saopćenje u cijelosti:

"Osuđujemo oduzimanje 2.000.000 KM od materijalnih troškova i 650.000 KM sa stavke PET CT, čime se direktno ugoržava život i zdravlje pacijenata oboljelih od malignih bolesti.

Izvještaj je detaljno prezentiran na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, održanoj 05.05.2021 godine. Izvještajem je utvrđeno da je KCUS tokom 2019. godine POZITIVNO POSLOVAO, kao i prethodnih godina, što dokazuje pozitivan revizorski izvještaj.

Trenutna Vlada KS pokazuje neobjašnjivu, neprijateljsku djelatnost prema KCUS, koji je najveća ali i najuspiješnija zdravstvena ustanova u BiH. KCUS se hrabro nosio sa COVID-19 pandemijom i najtežim bolesnicima pružao sve potrebne zdravstvene usluge.

S toga je sramotan čin oduzimanje materijalnih sredstava, ali i iznošenje neistina i izazivanje "huškanja" građanstva prema KCUS, što konstantno radi ministar zdravstva u Vladi KS prof. dr Haris Vranić. Nijedna zdravstvena ustanova u BiH, čak i kada ima veće probleme od KCUS, nije u fokusu javnosti i pod političko-medijskim nasrtajima kao KCUS.

Pitamo se da li na ovaj način Skupština KS želi kazniti uposlenike za predan rad i uspjehe koji su ostvareni? Mi ovakav postupak ne možemo smatrati drugačije nego kažnjavanjem svih nas uposlenika, članova Sindikata, koji su dali veliki doprinos u unaprijeđenju rada i poslovanja najveće i najstarije zdravstevene ustanove u Bosni i Hercegovini. Svaki napad na KCUS, na uposlenike koji već mjesecima rade pod nevjerovatnim opterećenjem i pritiskom, je napad na zdravlje i sigurnost svih građana kako Kantona Sarajevo tako i drugih 5 Kantona, suosnivača KCUS.

Želimo se osvrnuti i na loš rad Kriznog štaba KS i smatramo ih u potpunosti odgovornim za strahoviti treći val pandemije, jer upravo oni nisu poduzimali prave korake na vrijeme. Premijer Vlade KS Edin Forto je izjavio da je „Sarajevo Bergamo“ ali tada nije poduzeo i primjenio odgovarajuće potrebne mjere. Za mjere koje su kasnije poduzete već je bilo kasno.

Pandemija se razbuktala, a uposlenici KCUS nakon što su skoro godinu dana jedini zbrinjavali hospitalne COVID 19 bolesnike, morali su gasiti taj požar.

Sindikat KCUS Sarajevo strogo osuđuje i plasiranje neistina u javnosti zbog odlaska anesteziologa, unoseći nemir među pacijente, te na taj način prikupljanja jeftinih političkih poena. Moramo naglasiti da se 13 anesteziologa koji su podnijeli zahtjev za prekid Ugovora o radu, nisu nikada obratili Sindikatu KCUS Sarajevo sa svojim problemima kako bi se isti, ako ih u opšte ima, riješili.

Sindikat KCUS Sarajevo stoji uz svoje menadžment, ljekare, medicinske sestre-tehničare, servirke, radnice, i sve ostale koje zbrinjavaju naše pacijente. Mi smo veliki tim koji brine za sve građane. To ćemo i dalje raditi.

Na kraju, apelujemo na Skupštinu KS i Vladu KS, a posebno na nadležno ministarstvo zdravstva, da isprave grešku prema uposlenicima KCUS – članovima Sindikata KCUS, koji svakodnevno vrijedno rade u službi zdravlja naših građana, iz cijele Bosne i Hercegovine.

Lične animozitete i nezadovoljstvo političke prirode morate ostaviti po strani, jer KCUS ne smije biti predmetom političkih netrpeljivosti", navodi se u saopćenju Sindikata KCUS-a.

loading...

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...