NE TREBA JOJ LONDONSKA BERZA: Federacija se danas zadužila za 50 miliona KM po DALEKO POVOLJNIJIM UVJETIMA od RS-a

Na Kovačevićevu žalost, nisu prošla ni puna 24 sata, a njegove tvrdnje su već demantirane. I Federacija BiH, kao i RS, "nalazi se u BiH" pa ipak se, bez imalo buke, zadužuje na domaćoj berzi po daleko povoljnijim uvjetima. 

  • Ekonomija

  • 11. Maj 2021  11. Maj 2021

  • 1

Federacija BiH zadužila se danas prodajom trezorskih zapisa na Sarajevskoj berzi za 50 miliona KM. Federalno ministarstvo finansija prodalo je 5.000 trezorskih zapisa nominalne vrijednosti 10.000 KM po zapisu po ponderisanoj prosječnoj prihvaćenoj cijeni od 99,9931 uz kamatnu stopu 0,014 posto. Zapisi su šestomjesečni s rokom dospijeća 10. novembra 2021. godine.

Ukupan iznos pristiglih ponuda bio je 128.540.000 KM, a prihvaćenih 49.996.533 KM. Federacija BiH će se, sudeći prema indikativnom kalendaru aukcija, nastaviti ubrzano zaduživati dužničkim vrijednosnim papirima koje je u drugom kvartalu 2021. godine predviđeno u vrijednosti 240 miliona KM.

Podsjećamo, krajem aprila ove godine, Federacija BiH zadužila se za oko 30 miliona KM emisijom obveznica koja je, također, obavljena putem Sarajevske berze. Tada je Federacija prodala obzvenice po kamati od 1,066 posto. Ta kamatna stopa je više od četiri puta manja od stope po kojoj se nedavno za 300 miliona eura zadužila Republika Srpska na Londonskoj berzi.

Osim toga, obveznice koje je prodala FBiH, imaju i duži rok dospijeća - sedam godina, u donosu na pet godina, koliki je rok dospijeća obveznica RS, pa su i po tom parametru znatno povoljnije. Dalje, interes investitora za vrijednosne papire FBiH je jako veliki, što je pokazala i današnja aukcija. 

Podsjetimo da je jučer portparol SNSD-a Radovan Kovačević u razgovoru za portal "Srpskainfo", odgovarajući na optužbe opozicije, rekao da bi kamatna stopa od 4,75 posto po kojoj se RS zadužila na Londonskoj berzi, "bila sigurno mnogo niža da se Srpska ne nalazi u okviru BiH".

Na Kovačevićevu žalost, nisu prošla ni puna 24 sata, a njegove tvrdnje su već demantirane. I Federacija BiH, kao i RS, "nalazi se u BiH" pa ipak se, bez imalo buke, zadužuje na domaćoj berzi po daleko povoljnijim uvjetima. 

(SB)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...