NA VRHU TUZLANSKI MILIONER: Stigli najnoviji podaci, ovo je top 10 kompanija po prihodima u Federaciji BiH

Analitičari LRC-a sumirali su rezultate poslovanja prema podacima koje su među prvima otkupili od Finansijsko-informatičke agencije (FIA), koja je registar završnih računa firmi iz Federacije BiH.

  • Ekonomija

  • 12. Maj 2021  12. Maj 2021

  • 1

Prva pandemijska godina ostavila je brojne posljedice kako na zdravlje ljudi, tako i na ekonomiju, koja je mjesecima bila u potpunom ili djelimičnom lockdownu, objavio je LRC.

Za prošlu godinu završne račune ovoj entitetskoj agenciji predala su 23.244 privredna subjekta, što je jedan posto više nego godinu prije. I to je, zapravo, jedini segment “igre” u kojem se bilježi napredak. U istoj godini prihodi preduzeća su iznosili 45 milijardi KM, što je pet milijardi ili deset posto manje u odnosu na 2019. godinu.

Izvoz manji za 12 posto

Ukupan izvoz preduzeća iz FBiH je iznosio 6,7 milijardi KM i manji je za 12 posto u odnosu na prethodnu godinu, kada je iznosio 7,6 milijardi KM. Broj zaposlenih je također u padu i to za četiri posto. Prošle godine u preduzećima sa područja FBiH koje su predale završne račune za 2020. godinu je radilo 350.889 radnika, a godinu ranije 365.575.

Ovakva ekonomska situacija odrazila se i na poslovanje najvećih preduzeća u FBiH po visini prihoda. Gledajući samo listu top 10 kompanija po visini prihoda, može se vidjeti da je svakoj od njih prihod u prošloj godini bio manji nego u 2019. godini, i to u rasponu od 0,1 posto pa do vrtoglavih 35 posto.

Manji prihodi u godini pandemije

Najveći pad prihoda bilježi kompanija "Holdina" (35 posto), pa je zbog toga ove godine po visini prihoda na trećem mjestu ukupnog poretka. Ova kompanija je prošle godine ostvarila prihod od 852,5 miliona KM, što je znatno manje nego godinu prije, kada je imala prihod od 1,3 milijarde KM.

alt

Na prvom mjestu liste preduzeća po visini prihoda ove godine je kompanija "Bingo", čije je sjedište u Tuzli. "Bingo" je prošle godine uprihodovao 1,2 milijarde KM, što je 2,4 posto manje nego u 2019. godini.

Drugo mjesto na ovoj listi zauzelo je Javno preduzeće "Elektroprivreda Bosne i Hercegovine" sa prihodom od 1,04 milijardi KM.

Top 10 kompanija

Od kompanija koje su ušle u top 10 po prihodima, tu su još i "ArcelorMittal" Zenica, "Boreas" Kreševo, "BH Telecom" Sarajevo, "Hifa Oil" Tešanj, "G-Petrol" Sarajevo, "Philip Morris BH" Sarajevo i "Petrol BH Oil Company" Sarajevo. Od deset kompanija s najvećim prihodima, šest ih dolazi iz Sarajeva te po jedna iz Tuzle, Zenice, Kreševa i Tešnja.

Na ovoj mini listi dominiraju izrazito trgovačke kompanije, koje naveliko i namalo prodaju robu široke potrošnje ili gorivo. Od velikih proizvođača, tu su tek zenički "ArcelorMittal" i "Elektroprivreda BiH".

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...