"POBIĆU VAS SVE": Naprasno prekinut sastanak hrvatskih i bh. zvaničnika u Gabela Polju

Iako su na sastanku u Gabela Polju bili zvaničnici iz BiH i RH, napad, neslužbeno, nije bio politički motiviran, piše zagrebački "Jutarnji list".

  • Društvo

  • 12. Maj 2021  12. Maj 2021

  • 1

Tik uz granicu Hrvatske i BiH sastanak Mjesne zajednice Gabela Polje (kako tvrdi MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona), na kojemu su, uz ostale, bili gradonačelnik Čapljine Smiljan Vidić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi HNK Donko Jović te gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan, prekinuo je - s bombom u ruci - T. Z. iz susjedne Gabele, piše "Jutarnji list".

Iako su na sastanku bili zvaničnici iz BiH i RH, napad nije bio politički motiviran, prethodile su mu "lokalne razmirice i nesuglasice koje je T. Z. otprije imao s gradonačelnikom Čapljine".

Sastanak je održan 6. maja u kući Luje Ilića, a domaćin je jučer u razgovoru za "Jutarnji list" ispričao kako je uopće došlo do (pokušaja) napada bombom te kako je napadača uspio savladati i time spriječiti tragediju.

Nije plastična nego prava

- On je nepozvan došao u moju kuću. Nije on napadao mene ni gradonačelnika Metkovića Dalibora Milana nego Smiljana Vidića. I moram vam reći da je u pitanju bila prava bomba, jer se po nekim portalima pisalo da je bila plastična. On (T. Z.) je došao s prstom na osiguraču. Krenuo sam prema njemu, a on je uzviknuo:

"Ne prilazi, pobiću vas sve." Bio je vidno alkoholiziran i dozivao je Vidića i Jovića. U jednom trenutku, iskoristio sam njegovu nepažnju, ni sam ne znam kako sam mu uspio uzeti bombu i baciti je na obližnje boćalište. Nekako sam ga oborio na beton, zbog čega se i ozlijedio.

Bomba, na svu sreću, nije eksplodirala, jer je osigurač bio napola izvučen - rekao je Lujo Ilić, koji je bombu kasnije razmontirao i predao policiji.

Kaže da je srcem išao na nju.

- Pomislio sam, ljudi su moji gosti u mojoj kući. Ako će nekoga raznijeti, neka mene raznese - prepričava Lujo i naglašava kako lično poznaje T. Z. i da je s njim u korektnim odnosima.

– Ne znam šta se to s njim dogodilo da s bombom dođe u moje privatno dvorište. Ako s nekim imaš neke nesuglasice, tražiš ga na njegovoj adresi. Netko ga je sigurno nahuškao na taj čin.

Žalosno je što na kraju nismo ništa dogovorili oko radova na nasipu za obranu od poplava i što je sastanak propao - rezolutan je Ilić.

"Jutarnji list" neslužbeno doznaje da je T. Z. u pritvoru zadržan 48 sati, nakon čega je bio i hospitaliziran, ali je otpušten na kućnu njegu.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...