VUČIĆ O ZLOGLASNOJ KRIMINALNOJ GRUPI VELJE NEVOLJE: “Klan Belivuk imao štekove uz neke ambasade, DOK SAM ŽIV, NEMA MU SLOBODE”

"Glavu dajem, a Srbiju ne dajem. Doći ću svečano odeven, u odelu, kravati, tu će biti velikani političke scene Balkana, a misle sve najgore o Srbiji.“

  • Regija

  • 15. Maj 2021  15. Maj 2021

  • 3

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je kriminalna grupa Veljka Belivuka "imala svoje štek stanove i uz pojedine ambasade u Beogradu".

Vučić je za televiziju Prva izjavio da ima još mnogo podataka koje treba istražiti o aktivnostima te kriminalne grupe.

"Imaćemo šta da radimo u narednom periodu", rekao je Vučić i dodao da ta kriminalna grupa više "nema mafijaške jatake ni u tužilaštvu ni u MUP-u kako su ranije imali". Dodao je da „dok je živ, nema Belivuku slobode“.

Vučić je povodom pronalaska oružja tog klana, među kojima je i ono za probijanje blindiranih automobila, rekao da se može nagađati kome je bilo namijenjeno.

„To je oružje sa MUP-ovog skladišta koje MUP s vremena na vreme prodaje, neko ga je kupio i prodao Belivuku. Da li sam ja bio meta ili neko drugi, to je već pitanje“, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije govorio je o predstojećem samitu Brdo-Brijuni, ali i o navodnim pritiscima i planovima za njegovo rušenje.

Vučić je upitan da komentariše izjavu za medije nakon sastanka s Borutom Pahorom, odnosno nakon sastanka grupe balkanskih lidera na samitu Brdo-Brijuni, objavila je Nova.rs.

„Ja sam na kraju svog mandata, rekao sam ono što sam im govorio milion puta. Šta mogu da mi urade? Da ulože više novca u moju smenu? Ulažu u analitičare, desetine, stotine miliona evra, milijarde. Ti ljudi su menjali granice Srbije 1990/1991. godine. Ubijali su našu decu, uništavali naše mostove, sela, gradove. Oni su rekli da je to zbog humanitarne katastrofe. Nije lako preći preko takvih neistina.

Poslali su mi prijedlog zaključaka i u njima stoji da svi zajedno treba da se protivimo promjeni granica. Ja sam uveo amandman i to je sad pakao za njih. Ja sam samo stavio da to bude u okviru deklaracije Ujedinjenih nacija“, rekao je Vučić, pa potom govorio o pritiscima iz Washingtona.

„Glavu dajem, a Srbiju ne dajem. Doći ću svečano odeven, u odelu, kravati, tu će biti velikani političke scene Balkana, a misle sve najgore o Srbiji.“

O Đukanoviću, Milanoviću i milijardama

„Susreti s njima će biti baš lepi. Nemam razloga da brinem ni da se plašim. Ne širim mržnju prema njima. Nimalo nisam uplašen ni njihove fizičke snage ni obrazovanja… Mogu da usvoje šta god hoće, ali bez Srbije. Nema ništa od ta posla.“

Govoreći o pritiscima, tajkunima koji su uložili, prema njegovim procjenama, više od milijardu i 200 miliona u njegovo političko rušenje, rekao je:

„Ulažu u jedan medij, u drugi medij, u treći medij, u analitičare. Jedan za kog smo mislili da je navijački analitičar – on priča svašta. Uzeo je 200.000 dolara od američke ambasade. Nije baš toliko lud.“

Još jednom o Vašingtonskom sporazumu

Vučić je ponovio da je odbio da potpiše priznanje Kosova u Washingtonu.

"Ja sam rekao Netanjahuu: 'Vidi, Bibi, ti imaš dve ponude.' To sam mu rekao u direktnom telefonskom razgovoru“, rekao je on.

Govoreći o Kosovu, Vučić je rekao da ne želi da bilo kojoj majci vrati dijete u kovčegu.

"Čim završimo sa stručnjacima iz regiona, idem u Brisel, i pravo u Prag, a pričaću i sa Stoltenbergom (generalni sekretar NATO-a), a pričaću i s našim ruskim i kineskim prijateljima“, rekao je.

Ponovio je da jedna od dvije najveće sile traži povlačenje KFOR-a s Kosova.

"Želim da to spriječim. Želim da se čuje ranije. Niko iz regiona ne bi trebalo da ruši teritorijalni integritet Srbije. Ako su već Rusi napustili Kosovo, onda neka to radi neko ko je daleko odavde“, dodao je on, prenosi N1.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...