DEŽURNI PROTIVNIK USVAJANJA ZAKONA U PARLAMENTU: Irfan Čengić protiv zakona o zabrani pušenja u svim javnim zatvorenim objektima!

Vlada Federacije BiH u parlamentarnu proceduru uputila je prijedlog zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana. Ovaj zakon pred zastupnicima trebao bi se naći na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, koja bi se trebala održati 26. maja.

  • Mini market

  • 17. Maj 2021  18. Maj 2021

  • 2

Povodom ovog prijedloga Zakona, na društvenim mrežama je reagovao i Irfan Čengić zastupnik u Federalnom parlamentu.

Njegovu objavu prenosimo u cjelosti:

I zdravlje i privreda, ne trebamo ići u krajnosti već u kompromis i dogovor.

Novi zakon kojim se uvode drastične zabrane pušenja u FBiH u trenutku ekonomske krize će imati katastrofalne posljedice po privrednike i radna mjesta u FBiH ukoliko ne pretrpi određene izmjene.

Na narednoj sjednici Parlamenta FBiH se nalazi i prijedlog zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje.

U ovom trenutku, u ovom obliku, ovakav zakon ne mogu podržati jer će stvoriti velike probleme privredi koja se svakako nalazi u lošoj situaciji zbog ekonomske krize. Osim ukoliko se ne izvrše izmjene određenih dijelova zakona kako bi zakon i privrednicima bio prihvatljiv a koje ne odstupaju od praksi u regiji i EU.

Trebamo raditi na kompromisu i brizi i zdravlju i radnim mjestima a to je moguće učiniti amandmanima.

Mene su u Parlament izabrali građani Starog Grada, Centra, Novog Sarajeva, Vogošće i Ilijaša, a ovaj zakon bi ugasio mnoga radna mjesta u ovim općinama zbog čega ne mogu glasati protiv interesa radnika i njihovih porodica.

Pored radnih mjesta postoji opasnost od pada prihoda od PDV-a koji će vlast ponovo natjerati na nova zaduživanja.

Vlast na državnom i entitetskom nivou bi se trebala više pozabaviti suzbijanjem crnog tržišta cigareta na koje država godišnje izgubi stotine miliona KM kroz akcize, te akciznu politiku napraviti da bude korisnija i efikasnija, a taj novac ulagati u zdravstveni sistem.

Zabrane koje se predlažu novim zakonom su zaista drastične i idu čak do privatnih automobila i prostorija, i zato smatram da ima prostora za izmjene dijelova zakona.

Lično nikada nisam konzumirao duhanske proizvode, ali ne mogu svoj životni stil i navike staviti ispred interesa radnika i privrede.

Jednostavno je glasati na internet anketama bez posljedica, ali kada znate da od vašeg glasa zavisi posao hiljade radnika tada nije vrijeme za populizam već za rad i kompromis – stoji u objavi.

Naime, predloženim zakonskim rješenjem predlaže se potpuna zabrana pušenja duhana u svim javnim zatvorenim objektima, javnom prijevozu, ali i u privatnim automobilima u kojima se nalaze i djeca.

Član 5. predloženog zakona jasno naglašava o kakvoj vrsti zabrane je riječ. Ovaj prijedlog zakona se primjenjuje na duhan, duhanske i ostale proizvode (nargile, vodene lule…) za pušenje uključujući elektronske cigarete, bezdimne duhanske proizvode i biljne proizvode za pušenje.

Također, zakonom je definirano da će vlasnici ugostiteljskih objekata (restorana, kafića i slično) biti dužni na vidnim mjestima istaći znak “zabranjeno pušenje”, a u objektu ne smiju biti istaknute pepeljare i druge posude za odlaganje pepela.

Zakon tretira i zabranu stavljanja u promet duhanskih proizvoda koji sadrže razne vrste aditiva koji stvaraju dojam da je duhanski proizvod manje opasan. Zabranjeno je stavljanje u promet i duhanskih proizvoda koji sadrže arome poput filtera i sl. Također zakon zabranjuje svaku vrstu reklamiranja duhana i duhanskih proizvoda, isticanje fotografija, logotipa i slično.

Nesumnjivo će ovaj prijedlog izazvati buru negodovanja vlasnika restorana i kafića.

Zakonom je predviđeno da se kaznom do 5.000 KM kazni pravno lice koje ne zabrani upotrebu duhana, a fizičko lice koje konzumira duhan i duhanske proizvode na javnom zatvorenom mjestu kaznit će se novčano sa 100 KM.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...