ERDOGAN BRUTALNO NAPAO AMERIČKOG PREDSJEDNIKA: Biden ima "krvave ruke" zbog podrške Izraelu...

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da američki predsjednik Joe Biden ima "krvave ruke" zbog potpore Izraelu nakon što je objavljeno da je Washington odobrio novu prodaju oružja toj zemlji.

  • Svijet

  • 18. Maj 2021  18. Maj 2021

  • 1

Erdogan je, nakon sastanka vlade, kritizirao Bidena, jer je odobrio prodaju oružja Izraelu.

Administracija Joea Bidena odobrila je moguću prodaju oružja Izraelu u vrijednosti od 735 miliona dolara, a izvori u Kongresu su kazali da ne očekuju protivljenje tom ugovoru uprkos sukobu između Izraela i palestinskih ekstremista.

- Pišete historiju krvavim rukama - poručio je Erdogan Bidenu, zamjerajući njegovoj administraciji usvajanje nove odluke o prodaji oružja Izraelu, koji vodi "nesrazmjerne napade na Gazu, što uzrokuje mučeništvo stotina hiljada ljudi".

Turski predsjednik kritizirao je zapadne sile zbog slabog odgovora na izraelsko-palestinske sukobe.

Erdogan, glasni branilac Palestinaca, kontaktirao je prošle sedmice svjetske vođe, pozvavši ih na čvrsto djelovanje protiv Izraela. Osim na SAD, okomio se u ponedjeljak i na Europu, pri čemu je osudio Austriju, jer je u petak izraelska zavjesa bila izvješena na zgradi vlade u Beču.

- Država Austrija želi da muslimani plate cijenu za Jevreje nad kojima je provela genocid - poručio je Erdogan.

Austrijski snažno proizraelski kancelar Sebastian Kurz nazvao je potez znakom solidarnosti.

Glasnogovornica austrijskog ministarstva vanjskih poslova rekla je da je "za nas jasno kao dan da, kad Hamas ispali više od dvije hiljade raketa na civilne mete u Izraelu, ne možemo šutjeti".

Izraelsko zrakoplovstvo izvelo je više udara u Gazi u ponedjeljak, dok su palestinski militanti ispaljivali rakete na izraelske gradove, uprkos diplomatskim naporima SAD-a i regionalnih aktera koji za sada nisu zaustavili smrtonosne borbe.

Erdogan je uputio snažnu poruku i Izraelu:

- To su ubice, do te mjere da ubijaju djecu od pet ili šest godina.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...