"SB" SA OJAĐENIM RADNICIMA GRAS-a: "Ministar Adnan Šteta za naš problem nema rješenje, OVO ŠTO NAM SE RADI prevršilo je svaku mjeru"

"Slobodna Bosna" je u krugu GRAS-a razgovarala s nekoliko radnika koji su nam rekli da od štrajka neće odustati dok se ne ispune njihovi zahtjevi, a podršku im je pružio i Sindikat radnika GRAS-a te Sindikat komunalne privrede FBiH.

  • Ekonomija

  • 18. Maj 2021  18. Maj 2021

  • 3

Grupa od deset radnika sarajevskog KJKP GRAS jutros je u sedam sati stupila u štrajk glađu, jer zbog blokiranih računa firme, već dva mjeseca nisu primili plate.

"Slobodna Bosna" je u krugu GRAS-a razgovarala s nekoliko radnika, koji su nam rekli da od štrajka neće odustati dok se ne ispune njihovi zahtjevi, a podršku im je pružio i Sindikat radnika GRAS-a te Sindikat komunalne privrede FBiH.

Muhamed Sukić, jedan od desetorice radnika koji su stupili u generalni štrajk, u ovom preduzeću radi već 33 godine. Sukić je zaposlen na tehničkoj primopredaji autobusa i minibusa.

"Ovo je ponižavajuće. U ratu sam bio ponosan, a sada sam ponižen. Radimo, a ne daju nam plate. I ne samo to, još nas i ucjenjuju da nešto uradimo kako bismo dobili platu ili nas varaju. Predugo ovo traje. U političare smo izgubili povjerenje i pri tome mislim na sve dosadašnje kantonalne vlade koje su nas prevarile. Radnici su se odrekli svega i pristali na sve kako bi ova firma funkcionisala. Nama ovaj prevoz treba, ne vozimo mi Mercedese“, rekao je Sukić za "Slobodnu Bosnu".

PARA NEMA

Sukiću je zdravlje već ugroženo. U GRAS-u radi kao ratni vojni invalid, a u posljednjem ratu je tri puta ranjavan.

"Sve dosadašnje vlade su mi ugrozile zdravlje. Mislim da ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta za naš problem nema rješenja“, kazao nam je Sukić.

I, zaista, na današnjoj konferenciji za novinare resorni kantonalni ministar Adnan Šteta rekao je kako nije realno da će plate radnicima GRAS-a biti isplaćene naredne sedmice, jer Vlada Kantona Sarajevo nema 12 miliona KM.

"Svi smo svjesni da radnici koji nisu dobili platu, imaju probleme, ali mi nemamo taj novac niti sef iz kojeg ćemo ga izvaditi. Treba nam vremena“, kazao je Šteta.

No, šta ova Štetina utješna poruka znači za 1.300 radnika GRAS-a koji su dva mjeseca bez plata, koji moraju vraćati rate kredita i koji svojoj djeci moraju platiti internet kako bi imala online nastavu i koji, na kraju krajeva, moraju jesti.

Amel Klačar, jedan od radnika ovog preduzeća, za "Slobodnu Bosnu" je rekao:

"Ovo što nam se radi već 15 godina je prevršilo sve mjere. Dođemo na posao, svoj posao uradimo časno i pošteno, a sve vlade, kao i ova sada, rade sve suprotno i protiv naših interesa. Ova sadašnja pokazuje da ima volju, ali izgleda da su neiskusni. Nije uredu da se sve svaljuje na radnike koji su tužili firmu. Oni su imali pravo po kolektivnom ugovoru na tužbu i oni nisu krivi za ovakvo stanje u preduzeću nego sve prethodne vlasti. Ovo je strašno! Svi imamo račune i rate kredita. Mi to moramo platiti, a kako ćemo, ne znamo.“

Vozač tramvaja Fahrudin Džabija, koji je došao da pruži podršku svojim kolegama, na naše pitanje ko je kriv što plate nema već dva mjeseca, odgovara:

„Pa, naravno, direktor i oni koji su ga tu postavili, a to je Vlada Kantona Sarajevo. Ovdje su problemi počeli od 2006. godine i o njima svi znamo sve i ne trebamo o njima raspravljati. Za sve probleme su krivi bivši rukovodeći kadrovi, bivše vlade i sve stranke koje su bile na vlasti. Radnici nisu krivi, jer samo rade ono što im se naredi da rade. Šteta može da priča šta hoće i to je njegov problem, a ako je ministar i ako treba da obezbijedi pare, neka ih obezbijedi. Mi uredno dolazimo na posao i prevozimo naše putnike i smatramo da trebamo dobiti platu, a ko će naći pare i kako, nas ne zanima.“

BLOKIRANI RAČUNI

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj povodom štrajka radnika GRAS-a, kazao je da je Vlada KSu  protekla četiri mjeseca uplatila GRAS-u 21 milion KM. No, nema rješenja za ogromne dugove ovog preduzeća, i to 200 miliona KM Poreznoj upravi FBiH, 35 miliona KM Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH i desetine miliona KM dobavljačima. Zanimljivo, Forto se danas osvrnuo i na radnike koje su tužili svoju firmu zbog neisplaćivanja plata po kolektivnom ugovoru iz 2006. godine. 

"Pošteni dio GRAS-a želi da se napokon razriješi ova situacija, a treba govoriti i o onima koji su naplatili po 90.000 KM te time blokirali firmu zbog čega ne mogu da primaju redovnu platu“, objasnio je Forto.

Džabija kaže da nisu samo radnici GRAS-a tužili svoju firmu.

"Tužili su svoje firme i kolege iz MUP-a, zdravstva, školstva, a čak su i neki koji rade u zgradi Vlade Kantona Sarajevo, tužili svoje poslodavce i na sudu ih dobili i to Vladi Kantona Sarajevo nije problem nego smo im samo mi problem“, rekao nam je Džabija.

Adnan Himzanija, predsjednik Samostalnog sindikata radnika komunalne privrede u FBiH, danas je rekao da radnicima GRAS-a osam godina nije uplaćeno penziono i zdravstveno osiguranje. Vladu i Skupštinu Kantona Sarajevo optužio je da je već dobrano rasparčala imovinu GRAS-a navodeći kao primjere Trebevičku žičaru, kosi lift na Ciglanama, dio imovine za proširenje ulice Džemala Bijedića i depo za minibuse u Velešićima.

Radnike GRAS-a smo ostavili u nadi da će uskoro postići dogovor s Vladom Kantona Sarajevo za isplatu zaostalih plata i da će što prije okončati štrajk glađu.

(Tekst i foto: Darko Omeragić)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...