POLITIČKI ANALITIČAR IZ ZAGREBA ŽARKO PUHOVSKI: "Sličnost između pobjede Tomaševića i Stanivukovića vidljiva je golim okom, ali..."

"...za razliku od Stanivukovića, Tomašević nije uopšte nacionalista i time je potpuno otišao izvan stare hrvatske politike i po formi i po nacionalističkom sadržaju.

  • Mini market

  • 19. Maj 2021  19. Maj 2021

  • 1

Obojica su glasni, na protestima su u prvim redovima, neumorno su obilazili sve dijelove grada, oko sebe su okupili mlade ljude i aktiviste, s građanima održavaju prisan kontakt, a kada su ušli u parlament, sjednice više nisu trajale nekoliko sati, već nekoliko dana.

Ako niste do sada pogodili, riječ je o gradonačelniku Banje Luke Drašku Stanivukoviću i vjerovatno budućem gradonačelniku Zagreba Tomislavu Tomaševiću, koji je pobjednik prvog kruga utrke za šefa hrvatske prijestonice sa osvojenih 45,08 odsto glasova.

Tomašević je u Zagrebu napravio iznenađenje, isto kao i Stanivuković u Banjoj Luci, jer su uspjeli da sruše vlast koja je prethodno 20 godina vedrila i oblačila u ova dva najveća grada Hrvatske i Republike Srpske.

Šta je zajedničko ovoj dvojici mladih političara?

I Tomašević i Stanivuković sušta su suprotnost svojih prethodnika, a kampanju vode svaki dan, i to već godinama, za razliku od svojih političkih protivnika, koji kampanju vode tek pred izbore.

Obojica su svoju političku karijeru počela kao odbornici u Gradskoj skupštini Zagreba, odnosno Banje Luke, gdje su bili rekorderi po broju javljanja i žestokih okršaja sa političkim protivnicima u sali i izvan nje.

Nakon gradskog, obojica su postali narodni poslanici u republičkim parlamentima, odakle ih građani pamte kao žestoke kritičare režima i najglasnije parlamentarce.

U političkoj kampanji su se bazirali na svakodnevne životne probleme građana, kao što su jeftinije komunalne usluge, a u fokusu su im bile i bolnice, škole, vrtići, prijevoz, a naročito mladi, koji su im i bili ciljna grupa.

Obojica su izbjegavali da dijele građane na ove ili one, a teme koje se tiču nacionalizma su zaobilazili.

Njihovi politički protivnici nisu ih smatrali ozbiljnom prijetnjom, a u kampanjama i van nje su ih nazivali izdajnicima, stranim plaćenicima, soroševcima. Tomaševića su često nazivali i jugonostalgičarem, a ljude okupljene oko njega, komunistima i udbašima.

Pobjeda Tomaševića ostavila je bez riječi nacionaliste i simpatizere tradicionalnih stranaka u Hrvatskoj, posebno HDZ-a i SDP-a, pa su se na društvenim mrežama pojavili brojni uvredljivi komentari na njegov račun.

– I eto šta doživljavamo! Rađa se novi Zagreb, pun pederluka, jugoslavenstva, genderizma, ateizma i kretenizma! Živjeli, jugoslavenski, soroševski, gejevski, istanbulski, bezverski, kretenski Zagrepčani –  jedan je od negativnih komentara.

Slični komentari pojavili su se i na račun Banjalučanina nakon pobjede Stanivukovića. Ostat će upamćen i govor lidera najveće stranke u Republici Srpskoj – SNSD-a Milorada Dodika koji je zaprijetio osvetom Banjalučanima, a Stanivukovićevi politički protivnici nisu propustili da kažu kako su građani “zavedeni”, jer su birali rijaliti politiku i “miljenika Sarajeva i stranih ambasada”.

Analitičari ističu da, uprkos etiketama izdajnika i stranih plaćenika, Banjalučani i Zagrepčani svojim izborom pokazaju da ih te priče očito najmanje zanimaju.

Politički analitičar iz Zagreba Žarko Puhovski za "Srpskainfo" ističe da je sličnost između pobjede Tomaševića i Stanivukovića vidljiva golim okom.

On kaže da to samo pokazuje da su se pojavili novi, svježi ljudi, s novim političkim metodama.

Puhovski ističe da, za razliku od Stanivukovića, Tomašević nije uopšte nacionalista i time je potpuno otišao izvan stare hrvatske politike i po formi i po nacionalističkom sadržaju.

– Građani su pokazali da su nezadovoljni politikama postojećih stranaka. To je dovelo do toga da tradicionalne stranke, u ovom slučaju HDZ i SDP, loše prođu. Zagrepčani su kaznili stranke koje godinama dobijaju izbore – zaključuje Puhovski.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...