VELIKA AKCIJA FUP-a: Uhapšeno 16 osoba, za tri se još traga

U okviru operativne akcije "Mreža IV", policijski timovi izvršili su pretrese na 22 lokacije, kojom prilikom je 16 osoba uhapšeno i stavljeno pod kontrolu, dok se za tri osobe intenzivno traga.

  • Hronika

  • 19. Maj 2021  19. Maj 2021

  • 0

Policijski službenici Federalne uprave policije od ranih jutarnjih sati provode zajedničke koordinirane aktivnosti s Upravom policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, a pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, u cilju realizacije operativne akcije kodnog naziva “Mreža IV”, koja je usmjerene na procesuiranje osoba koje se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija i trgovina ljudima.

Značajnu podršku i pomoć pružili su i Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona. Tokom akcije pružena je i pomoć i podrška od Kaznenopopravnog zavoda zatvorenog tipa Zenica.

U sklopu današnjih aktivnosti, a na osnovu naredbi Kantonalnog suda u Zenici, Općinskog suda u Zenici i Općinskog suda u Bihaću, započeti su pretresi na devetnaest lokacija u Kaknju i dvije lokacije na području Ilijaša i Bihaća.

Pretresi objekata i osoba na navedenim lokacijama vršeni su s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku, kao i lociranja i lišenja slobode lica koja se sumnjiče za izvršenje navedenih krivičnih djela. Nadalje, tokom provođenja operativne akcije “Mreža IV”, u prethodnom periodu dostavljeni su nadležnom tužilaštvu izvještaji o počinjenom krivičnom djelu protiv 39 osoba zbog počinjenih krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom opojnih droga.

Prema operativnim saznanjima, prikupljenim tokom zavedene akcije, osobe koje su osumnjičene, su u periodu od juna 2020. do maja 2021. godine na području Zeničko-dobojskog kantona, u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi, nabavljale, prometovale i vršile prodaju opojnih droga krajnjim konzumentima.

Također, u okviru ove akcije, Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona dostavljen je i izvještaj protiv osoba koje su meta ove akcije, a koje se sumnjiče za izvršenje krivičnog djela trgovina ljudima iz člana 210a. Krivičnog zakona Federacije BiH. Radi se o licima inicijala C. M. (1995.), Š. H. (1989.) iz Kaknja i  D. R. (1975.) iz Ilijaša.

Tokom jutrošnjih aktivnosti, dvije osobe koje se sumnjiče za navedeno krivično djelo su lišene slobode na području Kaknja, tačnije osobe C. M. i Š. H., dok se za trećim osumnjičenim D. R. intenzivno traga. Prema operativnim saznanjima, prikupljenim tokom navedene akcije, navedene osobe su u periodu od avgusta 2020. do aprila 2021. godine na području Zeničko-dobojskog kantona i drugim područjima, u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi, organizovala grupu za prosjačenje, uglavnom djecu, te ih korištenjem metoda psihičkog i fizičkog zlostavljanja svakodnevno prisiljavale na prosjačenje.

Na lokacijama na kojima su vršeni pretresi 16 osoba je stavljeno pod kontrolu i uhapšeno, dok se za tri lica traga i radi se na njihovom lociranju, a radi se o osobama S. S., (1980.) iz Bihaća, S. D. (1993.) iz Kaknja i C. E.(1983.) iz Zenice.

U današnjoj akciji slobode je lišeno 16 lica iz Kaknja inicijala K. M. (1982.), N. A. (1990.), F. D. (1972.), R. V. (1993.), P. S. (1977.), S. A. (1984.), K. E.(1982.), A. V. (1993.), G. N. (1993.), B. V. (1978.), A. J. (1970.), T. M. (1988.), K. A. (1982.), R. E. (1992.), C. M. (1995.) i Š. H. (1989.), javlja N1.

U toku je sprovođenje uhapšenih osoba u službene prostorije Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, gdje će nad njima biti izvršena kriminalistička obrada, nakon čega će, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu, biti predate na nadležnost i daljnje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona.

Izvršenim pretresima pronađena je i oduzeta određena količina materije koja izgledom asocira na opojnu drogu, upakovane i pripremljene za uličnu prodaju, a koja će biti predmet potrebnih vještačenja, te veći broj mobilnih telefonskih aparata, digitalne vage za precizna mjerenja, oružje, municija, kao i drugi nedozvoljeni predmeti koji će biti korišteni kao dokazni materijal u daljnjem postupku.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...