KAD ZAMIRIŠU AMANDMANI: Niko nije MUNIBA JUSUFOVIĆA "ubacio pod amandman" BORJANE KRIŠTO nego su predložili isti princip etničkog glasanja!

Jusufović je kazao da je "tek navečer vidio... da ja i Borjana Krišto predlažemo etničko glasanje". 

  • Politika

  • 21. Maj 2021  21. Maj 2021

  • 10

Munib Jusufović, politički direktor Saveza za bolju budućnost, oštro je i uvredljivo reagirao na izjavu Željka Komšića koju je dao povodom rada Interresorne radne grupe za izmjenu Izbornog zakona. Komšić je, podsjetimo, ukazao na usaglašenost stavova SBB-a i Hrvatske demokratske zajednice BiH u vezi s uvođenjem etničkog principa u glasanju. Član Predsjedništva BiH rekao je da ga ne iznenađuje takva "koordiniranost" između ove dvije stranke.

"Ne znam odakle je došao taj prijedlog, a prema njemu jedan od te dvojice (članova Interresorne grupe iz konstitutivnih naroda, op. SB-a) mora biti iz Doma naroda. Po logici, jer odlučuju oba doma Parlamenta BiH", kazao je Jusufović za "Dnevni avaz".

Jusufović je kazao da je "tek navečer vidio... da ja i Borjana Krišto predlažemo etničko glasanje". On je za to optužio obavještajnu zajednicu (OSA) i njoj bliske medije, ni sam ne znajući za šta ih tačno optužuje. "Neko je iz moje usmene diskusije dodao moje ime pod amandman Borjane Krišto", izjavio je istaknuti SBB-ovac.

Jusufović je kazao da Željko Komšić "lupeta" kada tvrdi da je "predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić dogovorio sa predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem nekakve izmjene Izbornog zakona i da onda ja to provodim na sjednicama ove radne grupe. Kakvi su to dilkani?".

Ko je dilkan i šta uopće u rječniku Muniba Jusufovića znači taj "atribut" pokušajmo vidjeti iz zapisnika sa sjednice Interresorne radne grupe za promjene Izbornog zakona, održane ove nedjelje, na kojoj je i on aktivno sudjelovao. U zapisniku decidno piše: "Prijedlog Muniba Jusufovića: "U stavu dva (2) na kraju teksta stavlja se zarez i dodaju riječi: "I PO JEDAN GLAS  IZ SVAKOG KLUBA NARODA IZ DOMA NARODA PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BIH. (Verzal - SB). U slučaju spriječenosti člana Interresorne radne grupe iz Doma naroda PSBIH da prisustvuje sjednici, odgovorajući klub imenuje zamjenskog člana dok traje spriječenost člana."

alt

Prema zapisniku s iste sjednice Interresorne grupe, prijedlog Borjane Krišto je bio sljedeći: "U STAVU DVA (2) RIJEČI "SVA TRI KONSTITUTIVNA NARODA" MIJENJAJU SE RIJEČIMA "IZ SVAKOG OD KONSTITUTIVNIH NARODA I PO JEDAN GLAS IZ SVAKOG KLUBA NARODA IZ DOMA NARODA PSBiH."

U čemu je, dakle, pogriješio Željko Komšić ako se iz aviona vidi da su stavovi SBB-a (Jusufović) i HDZ-a BiH (Krišto) o etničkom glasanju na sjednici Interresorne grupe bili istovjetni. Niko nije "metnuo" Jusufovićevo ime "pod amandman Borjane Krišto" nego su njih dvoje imali identičan prijedlog amandmana. Što nimalo nije slučajno s obzirom na to da se njihovi stranački šefovi Radončić i Čović posljednjih godina o svim bitnim stvarima uglavnom slažu i nadopunjuju.

("SB")  

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...