PALMER NIJE PORUČIO VUČIĆU DA “ZABORAVI NA VELIKU SRBIJU”: Sjedinjene Države će stalno biti prisutne...

Izmišljena tvrdnja o tome da Matthew Palmer navodno “poručuje” Aleksandru Vučiću da “zaboravi na veliku Srbiju” proširila se portalima.

  • Vijesti

  • 21. Maj 2021  27. Maj 2021

  • 6

Još jedan ogroman uspjeh je to što je obezbijedila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i što je čvrsto na putu ka konačnom pridruživanju EU. Zatim izgradnja snažnog, živog multietničkog demokratskog društva – sve je to potvrda želje crnogorske javnosti da napreduje ka stabilnoj, prosperitetnoj i evropskoj budućnosti. Sjedinjene Države će biti prisutne u svakoj etapi puta kao partner, prenosi Glas Amerike.

U okviru ovog intervjua pogrešno je bio interpretiran dio navodne Palmerove izjave vezane za BiH i Aleksandra Vučića, portal Raskrinkavanje.ba utvrdio je da Palmer u ovom razgovoru za GA uopšte nije spominjao predsjednika Srbije. Nakon analize koju možete pogledati na ovom linku Slobodna Bosna je uklonilo lažne tvrdnje iz teksta te se ovim putem izvinjava čitateljima našeg portala.

Sjedinjene Države će stalno biti prisutne u Crnoj Gori, kao saveznik i partner, što je bio slučaj i prethodnih 15 godina od sticanja nezavisnosti, rekao je u ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike Matthew Palmer, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara.

Međutim, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Europu i Euroaziju, te specijalni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan, u intervjuu za Glas Amerike, koji je objavljen 21.5.2021. godine, govorio je o Crnoj Gori, a ne o Bosni i Hercegovini, velikoj Srbiji ili Aleksandru Vučiću. Originalni članak na portalu Glas Amerike je objavljen pod sljedećim naslovom:

Palmer: SAD trajno uz Crnu Goru – i u dobrim i u lošim vremenima

Uprkos tvrdnjama iz naslova portala koji su ovaj intervju prenijeli sa portala Glas Amerike, Srbija i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić se u njemu uopće ne spominju. Zapravo, ne spominje se ni Bosna i Hercegovina, za koju je navodno “imao poruku”.

U članku Oslobođenja naveden je i link na navodni intervju Palmera za Glas Amerike, no link vodi na intervju objavljen 24.2.2021. u kojem Palmer govori o odnosima SAD-a i Bosne i Hercegovine nakon dolaska administracije Biden-Harris. Za razliku od intervjua o odnosima sa Crnom Gorom, o kojem članak zapravo govori i čiji se transkript nalazi u tekstu, u intervjuu koji je pogrešno linkan u članku se spominje Srbija, no ponovo nema riječi o “velikoj Srbiji” niti Vučiću:

GLAS AMERIKE: Često se ovdje u Sjedinjenim Državama, među ekspertima, pa i među nekim zvaničnicima, pitanja BiH i odnosa Kosova i Srbije povezuju, kao da su dio istog rješenja. Da li je to po vama dio istog procesa u američkoj vanjskoj politici? I možemo li očekivati da Sjedinjene Države možda više učine na podsticanju dijaloga između Kosova i Srbije nakon formiranja nove kosovske vlade?

PALMER: Mi vidimo sva ta pitanja kao odvojena. Postoji dinamika specifična za napore na normalizaciji između Kosova i Srbije, ona je važna i Sjedinjene Države u nju ulažu znatan napor, energiju i politički kapital. U potpunosti podržavamo proces dijaloga koji vodi EU i rad Miroslava Lajčaka kao posebnog predstavnika EU. Istovremeno bismo željeli vidjeti napredak u BiH na reformskom planu, ali ne povlačimo nikakvu vezu između procesa dijaloga Beograda i Prištine i onoga što se događa u BiH. Kada to kažem, mislim da je svima jasno da su dobre stvari na Balkanu proizvodile pozitivne posljedice na drugim mjestima na Balkanu. Ako može doći do pomirenja i normalizacije između Srbije i Kosova, rekao bih da je to dobro za sve u regionu, uključujući i BiH. Ako BiH može uvesti reforme potrebne za napredak na evropskom putu, mislim da je to dobro za njene susjede. Mislim da je to dobro za Crnu Goru, za Srbiju. To je dobro za Hrvatsku, dobro za čitav region. Dakle, iako ne postoji formalna veza, sigurno je da kada se dobre stvari dogode na jednom mjestu, to pomaže da se dobre stvari dogode i drugdje, a ako se loše stvari dogode na jednom mjestu, to olakšava negativnim stvarima da se dogode drugdje u regionu. Stoga smo posvećeni pomaganju u osiguranju pozitivnih ishoda na sve načine.

Sjedinjene Države će stalno biti prisutne u Crnoj Gori, kao saveznik i partner, što je bio slučaj i prethodnih 15 godina od sticanja nezavisnosti, rekao je u ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike Matthew Palmer, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara.

Palmer je poručio i da Vašington želi da Crna Gora nastavi da daje doprinos Alijansi, uključujući i misiju KFOR-a.

Glas Amerike: Crna Gora proslavlja 15. godišnjicu nezavisnosti. Koji su najveći uspjesi koje je zemlja ostvarila u prethodnom periodu?

Palmer: To je bilo izvanrednih 15 godina i čestitam Crnoj Gori i njenim građanima obilježavanje 15. godišnjice nezavisnosti. Sjedinjene Države su bile prisutne od samog početka, kao snažan partner Crne Gore i njenog naroda. Mogu se istaći neki izvanredni uspjesi. Značajno dostignuće je što je Crna Gora postala 29. članica NATO-a.

Još jedan ogroman uspjeh je to što je obezbijedila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i što je čvrsto na putu ka konačnom pridruživanju EU. Zatim izgradnja snažnog, živog multietničkog demokratskog društva – sve je to potvrda želje crnogorske javnosti da napreduje ka stabilnoj, prosperitetnoj i evropskoj budućnosti. Sjedinjene Države će biti prisutne u svakoj etapi puta kao partner.

Glas Amerike: A koji su to izazovi za Crnu Goru u narednom periodu?

Palmer: Ima još posla, naročito u oblasti vladavine prava. Da bi se kvalifikovala za članstvo u Evropskoj uniji, Crna Gora će morati da udvostruči napore u pogledu tog pitanja. Da postigne napredak u vladavini prava, u slobodi medija i pokaže posvećenost ispunjavanju obaveza kao eventualna članica Evropske unije.

Glas Amerike: Pomenuli ste da su SAD bile uz Crnu Goru tokom proteklih 15 godina. Kakva će biti uloga Sjedinjenih Država u narednom periodu?

Palmer: Kao saveznik i partner, bićemo stalno prisutni, i kroz dobra i loša vremena. Bićemo tu da podržimo i ohrabrimo Crnu Goru dok se suočava sa izazovima u preduzimanju neophodnih koraka u borbi protiv korupcije, uspostavljanju vladavine prava, zalaganju za transparentnost, dobru upravu i odgovornost. Bićemo prisutni programski i politički, da u potpunosti podržimo napore Crne Gore da napreduje na evropskom putu.

Glas Amerike: 15 godina posle referenduma, podjele u Crnoj Gori se produbljuju, a tenzije rastu naročito nakon što je nova vlada preuzela vlast. Da li su Sjedinjene Države zabrinute zbog aktuelne političke situacije u Crnoj Gori?

Palmer: Svakako nam je veoma važno, kao savezniku Crne Gore, da ona ima snažnu i stabilnu vladu, da je ona u poziciji da ispunjava obaveze i odgovornosti kao NATO članica, da se suoči sa izazovima kao što su vladavina prava, sloboda medija i transparentnost. I da preduzima odgovarajuće korake da poboljša upravu kako bi mogla da se kvalifikuje za članstvo u Evropskoj uniji.

Svakako postoje duboke podjele u Crnoj Gori i ona nije jedinstvena u tom pogledu. Postoje duboke podjele širom zapadnog svijeta i više demokratskih društava gdje se svi borimo sa tim. Uvjereni smo da će Crna Gora da se uspješno i efikasno suoči sa tim izazovima i da napreduje, ne samo kao snažan partner Sjedinjenih Država, već i kao – na kraju krajeva – članica Evropske unije.

Glas Amerike: Ali, koliko ste zabrinuti u pogledu aktuelnih tenzija? Da li ima bojazni da bi mogle da destabilizuju zemlju?

Palmer: Aspolutno smo zabrinuti u pogledu aktuelnih tenzija i radimo sa vladom, opozicijom, civilnim društvom, nezavisnim novinarima da naglasimo američku podršku reformama koje će učvrstiti snažno partnerstvo SAD i Crne Gore.

Glas Amerike: Najveća opoziciona stranka, DPS, odlučila je da bojkotuje rad parlamenta nakon usvajanja novog Zakona o tužilaštvu, koji je predsjednik Đukanović vratio parlamentu na ponovno odlučivane. Da li Sjedinjene Države imaju bilo kakve primjedbe u pogledu novog zakona?

Palmer: Smatramo da je veoma važno da su taj zakon, i svi zakoni u potpunosti usklađeni sa očekivanjima i obavezama koje je Crna Gore preuzela prema Evropskoj uniji. Venecijanska komisija je ponudila određena mišljenja o tom zakonu. Veoma bi smo voljeli da se preporuke komisije integrišu u zakon da bi se osiguralo da je pravni okvir Crne Gore u potpunosti usklađen sa njenim aspiracijama u vezi sa EU.

Kada je riječ o ulozi DPS-a, više puta smo stavili do znanja, ne samo u Crnoj Gori, nego i u širem regionu, da je bojkotovanje izbora i demokratskih institucija loša taktika i da je to loše za demokratiju. To smo jasno i snažno ukazali kada su stranke, koje su sada u vladi, bojkotovale parlament. Ohrabrio bih i pozvao DPS da se vrati u parlament i prihvati svoje obaveze kao dio opozicije, i u pogledu izborne politike i zastupanja onih koji su glasali za njih u crnogorskim demokratskim institucijama.

Glas Amerike: Da li postoji zabrinutost da bi novi zakon mogao da dovede do politizacije tužilaštva i pravosuđa?

Palmer: Postoje veoma određene preporuke Venecijanske komisije u pogledu tog zakona i izmjena u njemu, koje bi bile potrebne da bi on bio usklađen sa stavovima i preporukama komisije. Riječ je o stvarnim ekspertima, ljudima sa dubokim razumjevanjam evropskog zakona. Važno je da kada Crna Gora pravi takve vrste izmjena svog pravnog okvira, da to bude urađeno u skladu sa njenim aspiracijama prema EU.

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...