AVDO AVDIĆ O POSTUPKU KOJI SLOVENIJA PROVODI PROTIV NJEGA: “Snežič mi je prijetio, NAZIVAO ME “MUSLIMANČIĆEM”; Interesantno je da je sve NAJAVIO JANEZ JANŠA”

Potvrđeno je da će BH novinari promptno djelovati u slučaju postupka Suda u Mariboru protiv bh. novinara.

  • Društvo

  • 22. Maj 2021  

  • 9

Najava na Međunarodni dan slobode medija, 3. maja se obistinila. Sud druge države, sud u Mariboru, pokrenuo je postupak protiv novinara iz Bosne i Hercegovine, urednika portala Istraga.ba Avde Avdića. Avdić se sumnjiči za 'krivično djelo'.

Baš tog 3. maja premijer Slovenije Janez Janša retweetao je tweet novinara Luke Perša u kojem se ovaj proces najavljuje.

“Potpuno nevjerovatno zvuči da se sud u Mariboru odlučio biti nadležan za provođenje “kaznenog” postupka zbog tekstova objavljenih u sarajevskim medijima. U dokumentima koji su mi dostavljeni navedeno je da su neke sudije tog istog suda smatrale da Sud u Mariboru ne treba biti nadležan. Kako se vidi iz dokumentacije, “kazneni postupak” je pokrenut na osnovu tužbe za klevetu koju je podnio Rok Snežič, slovenački biznismen koji je već osuđivan zbog pranja novca”, kaže za N1  Avdić.

altIzvor : N1

Ko je Rok Snežič o kojem je Avdić i portal Istraga.ba pisao?

“Snežič mi je prije tri godine prijetio putem “SMS poruka”, nazivao me “muslimančićem”, ali to nije toliko problematično koliko je problematično to što je Sud odlučio da pokrene postupak protiv mene na osnovu njegove tužbe. Ono što je još interesantnije, pokretanje ovog postupka najavio je slovenački premijer Janez Janša. Što se mene tiče, ja ću se odazvati slovenačkom pravosuđu. Ovdje je, međutim, problem što se Snežič ne može odazvati bh. pravosuđu jer mu je zabranjen ulazak u BiH”, pojašnjava nam Avdić.

Za N1 je potvrđeno da će BH novinari promptno djelovati u slučaju postupka Suda u Mariboru protiv bh. novinara.

“BH novinari i Linija za pomoć novinarima su već reagirali na političke pritiske koje vrši premijer Slovenije Janez Janša na novinara Avdu Avdića. Nastavit ćemo pružati podršku kolegi Avdiću i u ovom slučaj tužbe kod suda u Mariboru kroz sistem besplatne pravne pomoći i angažiranjem advokata koji će zastupati Avdića. Sada je najvažnije odabrati dobrog advokata i u zakonskom roku odgovoriti na tužbu. Slučaj je vrlo ozbiljan, budući da se radi o optužbama za klevetu koja se u slovenačkom pravosuđu tretira kao krivično djelo, te se i kolega Avdić i njegov advokat moraju ozbiljno pripremiti. Također, obavijestit ćemo i međunarodne organizacije o ovom slučaju, te ih pozvati da budu promatrači sudskog postupka. Jer, praksa zastrašivanja i krivičnog gonjenja novinara zbog njihovih istraživačkih tekstova je suprotna evropskim standardima zaštite slobode izražavanja zbog čega mi iz BiH moramo, zajedno sa kolegom Avdićem i njegovim advokatom, naći pravna sredstva borbe sa sistemom i optužbama iza kojih je politika i moć koje prezentuje slovenački premijer Janša i pojedinci povezani sa njima”,  izjavila je za N1 Borka Rudić, generalna tajnica BH novinara.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...