NIJE NI ČUDO ŠTO TAMO ŽIVI VELIKI BROJ BOSANACA I HERCEGOVACA: Ovo je popis najbogatijih nacija na svijetu prema BDP-u po glavi stanovnika...

Deset svjetskih ekonomija trenutno doprinosi 68 posto globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

  • Ekonomija

  • 24. Maj 2021  24. Maj 2021

  • 0

Iako ekonomska mjerenja BDP-a ili BDP-a po stanovniku ne prikazuju direktno život ili dobrobit ljudi, one su važan parametar za mjerenje širih trendova i primjene u dubljim analizama prilikom donošenja odluka o ulaganju, prenosi "Nasdaq".

Lista pet najbogatijih država na osnovu BDP-a po stanovniku:

Luksemburg

BDP po stanovniku: 131.781,72 američkih dolara

BDP: 84,07 milijardi dolara

Luksemburg je mala zemlja bez izlaza na more, okružena Njemačkom, Francuskom i Belgijom. Danas se Luksemburg svrstava među najvažnija finansijska središta na svijetu, iako je do početka 20. vijeka njegova ekonomija bila povezana s industrijom čelika. Luksemburg je pedesetih godina uz velike napore započeo diverzifikaciju svoje male ekonomije i udaljavanje od ovisnosti o čeliku.

Danas oko 88 posto bogatstva Luksemburga potječe iz uslužnog sektora, uključujući gotovo trećinu u finansijskim uslugama. Što se tiče uvoza i izvoza, trgovina unutar Evropske unije (EU) čini 84 posto izvoza Luksemburga, dok 88 posto uvoza dolazi sa strane evropskog bloka. Luksemburg je trenutno 66. najveća ekonomska sila na svijetu.

Švicarska   

BDP po stanovniku: 94.696,13 dolara

BDP: 824,74 milijarde dolara

Švicarska je 18. ekonomska svjetska sila mjereno kroz BDP, ali na drugom mjestu kada se gleda BDP po glavi stanovnika. Usluge su dominantan sektor i u švicarskoj ekonomiji, s udjelom od približno 74 posto. Njena industrija doprinosi 25 posto, a manje od jednog procenta dolazi iz poljoprivrednog sektora. EU je glavni trgovinski partner Švicarske: oko 78 posto švicarskog uvoza dolazi iz EU, dok je 43 posto švicarskog izvoza namijenjeno zemljama EU.

Ova zemlja ima jedinstvenu poziciju u industriji luksuznih satova. Švicarska je, također, jedan od najvećih investitora za istraživanje i razvoj, gdje godišnje ulaže oko tri posto svog BDP-a. Očekuje se da će ekonomija ove države porasti za 3,5 posto 2021. godine, a predviđa se da će do 2023. godine zabilježiti prihod veći od 100.000 američkih dolara po glavi stanovnika.

Irska

BDP po stanovniku: 94.555,79 dolara

BDP: 476,66 milijardi dolara

Iza Švicarske, na trećem mjestu je Irska, mala i visoko globalizovana ekonomija. Irska je trenutno 29. najveća ekomomska sila u pogledu nominalnog BDP-a. Ocjena ekomomske slobode Irske iznosi 81,4, što čini njenu ekonomiju petom najslobodnijom po ovom indeksu u 2021. godini. Karakteristike njenog poreznog režima, poput 12,5 posto korporativnog oporezivanja, 25 posto poreza na istraživanje i razvoj, porezni ugovori sa 72 države, čine, između ostalog, Irsku poželjnom lokacijom za investiranje.

Irska je poznata po tome što je domaćin najvećim tehnološkim kompanijama, a dodana vrijednost u IT je presudno važna za irske ekonomske performanse, zbog čega je dobro pozicionirana da postane svjetski lider u novim tehnologijama, poput interneta stvari (IoT), obrade velike količine podataka (big data), zdravstvenih inovacija, energetske efikasnosti.

Norveška

BDP po stanovniku: 81.995,39 dolara

BDP: 444,52 milijarde dolara

Norveška se nalazi u sjevernoj Evropi i trenutno je 31. najveća ekonomska sila u pogledu nominalnog BDP-a, i ubraja se među važne dobavljače nafte i gasa. Ona je treći najveći izvoznik prirodnog gasa na svijetu, iza Rusije i Katara. Oko 20-25 posto potražnje za gasom u EU snabdijeva samo Norveška.

Kombinacija prirodnih resursa, kvalifikovane radne snage i usvajanja moderne tehnologije pomogla je Norveškoj da postigne sadašnji prosperitet. Norveška je već nekoliko godina među tri vodeće zemlje po indeksu humanog razvoja (HDI). MMF predviđa rast ove ekonomije za novih 3,9 posto u 2021. godini, prenosi Biznis.rs.

Sjedinjene Američke Države

BDP po stanovniku: 68.308,97 dolara

BDP: 22.670 milijardi dolara

Sjedinjene Američke Države, kao najveća ekonomija na svijetu, zauzimaju peto mjesto po BDP-u po stanovniku. Američka ekonomija doprinosi 24,25 posto globalnom BDP-u. Ova zemlja je najbolji primjer „mješovite ekonomije“, gdje i privatni sektor i vlada igraju jednako važne uloge. Potrošnja je presudna komponenta američke ekonomije i popularan način za mjerenje ekonomske snage, jer ona iznosi dvije trećine nacionalnog BDP-a. Pored potrošnje, proizvodnja je veoma važan dio njene ekonomije.

Danska, Island, Singapur, Australija i Katar zaokružuju prvih deset država na ovoj specifičnoj listi. Razlika između najbogatije i najsiromašnije nacije iznosi 497 puta na osnovu podataka iz tekuće godine.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...