"PRIBLIŽAVA SE TAJ TRENUTAK…": Dodik konačno otkrio pakleni plan, evo kako će uz pomoć Čovića pokušati URUŠITI DRŽAVU

"Srbi su se borili za Republiku Srpsku i za slobodu srpskog naroda, ni za kakvu BiH, koja će na kraju i istrunuti", izjavio je za Srnu predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

  • Politika

  • 25. Maj 2021  25. Maj 2021

  • 11

Dodik je kazao da je BiH "moranje za Srbe, podijeljeno društvo, zemlja koja nema nikakvog smisla" te da "je moguće da Srbi imaju svoju državu".

- Neće niko pitati Bakira Izetbegovića niti on može donijeti odluku o ratu. Može da skupi neke svoje jalijaše pa da on nešto počne da se tuče - rekao je Dodik za Srnu.

- To što imate Šarovića koji je spreman da proda interese Republike Srpske za male apanaže i Borenovića je neko drugo pitanje, uvjeren sam da su oni izdajnici i prodane duše - rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Bosna i Hercegovina je zemlja koja je trebalo da bude podijeljena i u vrijeme Dejtonskog sporazuma i ovaj bi prostor napravila stabilnim i sigurnim.

Ovako je, dodao je, neko namjereno ostavio neriješenu situaciju u BiH, iz Britanije, Amerike i s drugih destinacija slao svoje početničke diplomate da se ovdje vježbaju ne dozvoljavajući da se to riješi.

Dodik je kazao kako se servira priča o multietničkom društvu, a sama njemačka kancelarka je prije nekoliko godina rekla da je to propala koncepcija i niko više o tome ne govori, osim nekih recidiva ovdje gdje se pokušava napraviti nemoguće.

- Bosna i Hercegovina će istrunuti na način da će u njoj prestati da funkcionišu organi na zajedničkom nivou, da neće htjeti doći ni Srbi ni Hrvati, jer nemaju interesa da tamo dođu i nakon toga nema BiH. Taj trenutak se približava - rekao je Dodik.

Zamjeniku pomoćnika američkog državnog sekretara Matthewu Palmeru Dodik je poručio da „ide odavde i oslobodi ovaj prostor svog prisustva“.

On je naveo da će se, kada prođe vrijeme, vidjeti koliko su bile podvala ideje Palmera koje je provodio gurajući rušenje Dejtonskog sporazuma i unitarizaciju BiH.

Realnost je, kako je rekao, takva da BiH ne bi funkcionisala da nije sile i pritiska međunarodnog faktora. "Neka odgovori Palmer, da li bi funkcionisala da nije malignog uticaja SAD-a i Britanije i EU na funkcionisanje BiH. Njihov uticaj je maligan, jer proizvode neefikasnost društva, ne možemo ništa da uradimo", rekao je Dodik.

Kada je riječ o vježbi pripadnika Oružanih snaga BiH i SAD-a na Manjači, Dodik je ponovio da to nije bila NATO vježba, što je, kako je rekao, potvrdio i sam ministar odbrane BiH, ali da ne vrijedi govoriti onome ko neće da sluša i ne vidi činjenice.

On je rekao da je to bila jedna od dvije vježbe koje će se održati te da je druga najesen s Vojskom Srbije, čiji ga dolazak na Manjaču raduje.

O posjeti delegacije Crne Gore BiH, kao i Republici Srpskoj, Dodik je rekao da ima nekoliko tema o kojima će razgovarati, a to su putna povezanost i energetska pitanja.

Sve gdje Crna Gora ima interes, dodiruje s Republikom Srpskom, koja je, kako je rekao, većinski dominantan partner u tim razgovorima.

Ponovio je da je dobra stvar što su predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i crnogorski premijer Zdravko Krivokapić promovisali ukidanje putarine od Trebinja prema Herceg-Novom.

Za vlast koju simbolizuje Milo Đukanović, Dodik je rekao da nije bila prijateljska prema Republici Srpskoj i nije odavala mogućnost partnerstva u posljednjih nekoliko godina, već se opredijelila za partnerstvo sa muslimanima iz FBiH.

On smatra da je Đukanovića koštala nerealna procjena u odnosu sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...