OŠTRA REAKCIJA "BH NOVINARA": "Dodikovi verbalni napadi na novinare zaslužuju medijski bojkot!"

Udruženje/Udruga "BH novinari" najoštrije osuđuje optužbe predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika izrečene na račun Tanje Topić, novinarke i političke analitičarke iz Banje Luke.

  • Društvo

  • 25. Maj 2021  25. Maj 2021

  • 0

Izjave Milorada Dodika da je Tanja Topić „dokazani kvisling“ i agent njemačkih obavještajnih struktura predstavljaju uvredljiv i mizogin politički i klevetnički pritisak, kao i direktno ugrožavanje sigurnosti i stavljanje mete na jednu od najuglednijih novinarki i analitičarki u Bosni i Hercegovini! Ovakva vrsta ugrožavanja slobode govora i djelovanja jedne osobe od strane jednog od najviših političkih dužnosnika u državi gotovo je nezapamćena na ovdašnjoj političkoj i medijskoj sceni i zahtijeva promptnu reakciju i osudu svih relevantnih domaćih i međunarodnih institucija i organizacija koje se bave zaštitom prava novinara i slobode medija.

Naglašavamo kako ovo nije prvi put da Milorad Dodik pojedine medije, novinare i analitičare etiketira kao „izdajnike“, plaćenike  i „neprijateljske medije“, te vrijeđa i ponižava novinare i novinarke sa čijim se izvještavanjem i stavovima ne slaže. Neutemeljene optužbe, javna poniženja, psovke i uvrede, istjerivanja sa press konferencija, uobičajeni su način komunikacije Milorada Dodika sa predstavnicima medija u BiH. Sramotno je i nedopustivo da predsjedavajući Predsjedništva države na ovakav način tretira novinare i medije, a da pri tome ne snosi bilo kakve posljedice za javno izrečene klevete! Stoga će "BH novinari" kolegici i našoj članici Tanji Topić pružiti punu podršku i pravnu pomoć te istrajati u tome da Dodik na sudu dokaže svoje navode, a ukoliko to ne bude mogao, snosit će odgovornost zbog klevete u skladu sa zakonom.

Upravni odbor "BH novinara" posebno skreće pažnju na činjenicu da su navedenu Dodikovu izjavu o Tanji Topić prenijeli i brojni mediji u BiH, bez da su se uopće potrudili da kontaktiraju Topić i od nje zatraže komentar kako bi barem na taj način ispoštovali minumum profesionalnog integriteta u slučaju kada je meta brutalnog verbalnog napada njihova kolegica i sagovornica, koju gotovo svakodnevno kontaktiraju u vezi sa raznim političkim temama i aktuelnostima. Solidarnost unutar medijske zajednice u ovakvim situacijama je imperativ koji ne smijemo nikada staviti u drugi plan. Svaki drugačiji način postupanja otvara prostor za nove političke pritiske na slobodan rad medija i novinara/ki, istraživačko novinarstvo i kritičke analize postupaka i odluka predstavnika vlasti.

Izjave Milorada Dodika o Tanji Topić i njenoj porodici, kao i svi njegovi raniji verbalni napadi na novinare, zaslužuju, u najmanju ruku, privremeni bojkot medijskog izvještavanja o Dodikovim aktivnostima.

"BH novinari" će o ovom slučaju izvijestiti sve relevantne domaće i međunarodne institucije i diplomatska predstavništva u Bosni i Hercegovini.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...