KAKO ŠEF KAŽE; KRIŠTO PONOVILA ČOVIĆEV STAV: “Ispunjavanje uslova iz Mišljenja Evropske komisije nema smisla dok god u ovoj zemlji postoji institucija OHR”

Kao član Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH, ona je navela da će se kroz rad te četrnaestočlane komisije vidjeti postoje li izgledi i politička volja za pronalazak rješenja o ovom pitanju.

  • Politika

  • 27. Maj 2021  27. Maj 2021

  • 4

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto upozorava da pokušaj zadržavanja statusa quo s ciljem stvaranja unitarističkog koncepta upravljanja složenim i multinacionalnim društvom, samo ruši temelje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH, a u završnici dovodi u pitanje ključne uslove stabilnosti i održivosti BiH i njene evropske budućnosti.

Stav HDZ-a i stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) jeste da su ova neizborna godina i vrijeme koje nam je preostalo prilika koja se ne smije propustiti kada je u pitanju provođenje izbornih reformi, uz potpuno uvažavanje presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, omogućavajući legitimno predstavljanje sva tri konstitutivna naroda, kao i otklanjanje svih drugih diskriminacija kroz ograničene ustavne promjene, rekla je Krišto za "Večernji list", izdanje za BiH.

Kao član Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH, ona je navela da će se kroz rad te četrnaestočlane komisije vidjeti postoje li izgledi i politička volja za pronalazak rješenja o ovom pitanju.

Krišto je potvrdila da ona i njene kolege iz HDZ-a nemaju ništa protiv konsultantske uloge međunarodnih eksperata u radu Interresorne radne grupe.

Govoreći o provođenju presude “Ljubić”, ona je navela da se odluka Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda u Predsjedništvu BiH i domovima naroda jedino može provesti kroz izmjene Izbornog zakona BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH, koja je jedino nadležna za to.

– Oni koji tvrde suprotno, upravo i koriste neustavne odredbe Izbornog zakona BiH kako bi uzurpirali pozicije koje pripadaju hrvatskom narodu kao konstitutivnom i u Predsjedništvu BiH i u domovima naroda – naglasila je Krišto.

Prema njenim riječima, ispunjavanje 14 uslova iz Mišljenja Evrospke komisije radi stjecanja kandidatskog statusa za BiH, jednostavno, nema smisla dok god u ovoj zemlji postoji institucija OHR.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...