DODIKOV PRAVNI SAVJETNIK U SVE SE MIJEŠA: Sporno mu imenovanje novog visokog predstavnika u BiH

Tegeltija je podsjetio da je Dejtonski sporazum pod konačnom implementacionom nadležnošću Vijeća sigurnosti UN-a, odnosno Rezolucijom 1031 iz 1995. godine.

  • Društvo

  • 31. Maj 2021  31. Maj 2021

  • 1

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC) nema ovlaštenja da imenuje visokog predstavnika, a da ima, to ne može da učini bez konsenzusa, izjavio je za Srnu pravni savjetnik predsjedavajućeg Predsjedavajućeg BiH Milan Tegeltija.

- Čak i kada bi Upravni odbor PIC-a imao ovlaštenja za imenovanje visokog predstavnika, a nema, uspostavljanjem Upravnog odbora PIC-a ustanovljeno je donošenje odluka konsenzusom. Zbog protivljenja Rusije, čak se i ta odluka ne bi mogla smatrati donesenom, jer nije ispoštovan mehanizam odlučivanja – rekao je Tegeltija i dodao da o svemu tome svjedoče i dokumenti.

Tegeltija je podsjetio da je Dejtonski sporazum pod konačnom implementacionom nadležnošću Vijeća sigurnosti UN-a, odnosno Rezolucijom 1031 iz 1995. godine.

– Do stavljanja Dejtona na dnevni red Savjeta bezbjednosti UN-a došlo je na osnovu pisma stalnog prestavnika SAD-a u UN-u, potpisanog od Madeleine Albright, kada u tu nadležnost ulazi i imenovanje viskog predstavnika – rekao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, visoki predstavik je nadležan samo za Aneks 10 Dejtonskog sporazuma, u čemu je Rezolucija 1031 kristalno jasna.

Kako je objasnio, u tački 27 Rezolucije 1031 Vijeća sigurnosti UN-a potvrđuje se da je visoki predstavnik konačni autoritet u tumačenju Aneksa 10 o civilnoj provedbi Mirovnog sporazuma.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...