UZ NJEGA JE SVE DRUGAČIJE: Znate li šta je karezza seks?

Karezza ili 'povezani seks' vam daje vrijeme i mogućnost da uživate u vezi i dodiru tokom seksa. Ponekad će rezultirati klimaksom, jer svom tijelu dajete više šansi da izgradi energiju za lakši i bolji orgazam.

  • Sex i grad

  • 01. Jun. 2021  02. Jun. 2021

  • 0

Koliko god seks mogao biti ugodan, ako tražite nešto novo u spavaćoj sobi, možda ćete htjeti eksperimentirati sa seksualnom praksom zvanom 'karezza', koju su neki prozvali i 'hygge seksom'.

Karezza je seksualna tehnika koja daje prednost dodiru, povezanosti i intimnosti, a ne samo orgazmu. Zapravo, tokom karezze partneri mogu namjerno odgoditi orgazam kako bi sačuvali svoju energiju i usredotočili se na svoju emocionalnu vezu. Prema stručnjacima, ova bi metoda mogla biti osobito korisna za ljude u dugotrajnim vezama koji često imaju istu vrstu seksa.

- Karezza je suprotnost 'frikcijskom seksu' - kaže Irene Fehr, trenerica za seks i intimnost u Denveru. 

- Tokom frikcijskog seksa postoji unaprijed utvrđeni redoslijed operacija: predigra, snošaj i gotovo uvijek orgazam - kaže ona.

- U ovoj vrsti seksa povezanost je sekundarna. U toj žurbi za postizanjem orgazma sve se usredotočuje na sam vrhunac i tako se često propuštaju sve one zanimljivije i senzualne stvari koje možete doživjeti s partnerom, a koje su isto tako zadovoljavajuće - kaže ona.

Iako ova vrsta seksa može biti uzbudljiva kad prvi put upoznate nekoga, i u tome nema ništa loše, on postaje ograničen.

- Vremenom dobivate sve manji povrat jer se tijelo navikne na rutinu - kaže ona.

Karezza ili 'povezani seks', kako ga Fehr naziva, vam daje vrijeme i mogućnost da uživate u vezi i dodiru tokom seksa. Ponekad će rezultirati klimaksom, 'jer zapravo svom tijelu dajete veću šansu da izgradi energiju za lakši i bolji orgazam'. 

Ali ako ne rezultira orgazmom, i to je u redu. Još uvijek možete dobiti puno zadovoljstva od karezza seksa.

- Stvaranje tog hranjivog, sigurnog, opuštajućeg, razigranog konteksta u kojem se orgazam prirodno prelijeva kod oba partnera nevjerojatno je lijepo. To je iskustvo cijelog tijela koje njeguje i energizira, a ne iscrpljuje - kaže ona.

- Kad usporite, pogledajte svog partnera i dopustite im da vas vide - kaže ona.

Razgovor o ideji karezze s partnerom je sjajan početak, tako da oni znaju koji su vaši ciljevi. Razgovarajte o svojim željama, što vas privlači kod partnera i u karezza seksu, predlaže ona.

- To stvara kontekst znatiželje i tad možete eksperimentirati i istraživati. Ali to mora biti svjesno i namjerno - objašnjava. 

Osim što jednostavno usporava tempo tokom seksa i fizički mazi partnera, Fehr predlaže da držite oči otvorene kako biste bili svjesni što se događa i osjećaja koje osjećate, piše Rafinery29. U početku bi se mogli osjećati nelagodno, ali to je izvrstan način vježbanja komunikacije. 

- Kad usporimo stvari, počinjemo obraćati pozornost na sitnice, na senzualnost vašeg tijela i tijela partnera te počinjete otkrivati nova mjesta koja potaknuta maženjem vama pružaju zadovoljstvo - kaže ona.

Ko zna? Karezza bi mogla biti upravo ono što vam treba da pokrenete stvari u sljedećim vrućim mjesecima. A ako se na kraju pokaže da karezza nije za vas, barem dobijete masažu od partnera.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...