DETALJI IZVOZA ORUŽJA IZ BiH: Evo gdje su završile samohodne haubice, raketni bacači i puške proizvedene u našoj zemlji

Prema izvještaju ATT-a, cijena jedne 155-milimetarske samohodne haubice oficijelnog naziva M-10, proizvedene u pogonima BNT-TMiH u Novom Travniku i izvezene u Ujedinjene Arapske Emirate, daleko je viša i iznosi milion i po eura (približno tri miliona KM).

  • Ekonomija

  • 02. Jun. 2021  04. Jun. 2021

  • 1

Nedavno je veliku pažnju u domaćoj javnosti izazvala informacija o značajnom povećanju izvoza oružja iz Bosne i Hercegovine u 2021. godini. Prema informacija portala "Biznisinfo", ukupan izvoz oružja i municije iz BiH u prva četiri mjeseca ove godine bio 65,5 miliona KM, a od toga je samo u Sjedinjene Američke Države izvezeno oružja i municije u vrijednosti od 24,3 miliona KM.

Ono što je predstavljalo svojevrsni presedan jeste da je izvoz oružja i municije iz BiH u SAD u cijeloj 2020. godini iznosio 20 miliona KM. Kako je istaknuto u tekstu portala "Biznisinfo", činjenica da je samo u prva četiri mjeseca ove godine nadmašen cjelokupan izvoz iz prethodne godine posljedica je prethodno sklopljenih ugovora.

altFoto: Biznisinfo

Početkom aprila ove godine, također, veliku pažnju u domaćoj javnosti izazvala je vijest o mogućem izvozu u Ujedinjene Arapske Emirate samohodne haubice, razvijene i proizvedene u kompaniji BNT TMiH u Novom Travniku. Kako su tada izvijestili sarajevski portali, cijena bi trebala biti oko milion KM po komadu, odnosno oko pola miliona eura.

Novinari tada nisu uspjeli "izvući" više informacija od predstavnika kompanije BNT TMiH, ali su uspjeli saznati da je samohodna haubica već prevezena preko mora i da je već do tada (trebalo biti) izvršeno testiranje ovog artiljerijskog oružja.

Foto: Twitter / GOLDZEN

No, detaljne informacije za protekli period odnedavno su dostupne na portalu Ugovora o trgovini oružjem (ATT), međunarodnopravnog instrumenta koji uređuje standarde i postupke u vezi sa međunarodnom trgovinom konvencionalnim oružjem (Thearmstradetreaty.org).

Prema izvještaju ATT-a, koji prenosi Twitter nalog "GOLDZEN" cijena jedne 155-milimetarske samohodne haubice oficijelnog naziva M-10, proizvedene u pogonima BNT-TMiH u Novom Travniku i izvezene u Ujedinjene Arapske Emirate, daleko je viša i iznosi milion i po eura (približno tri miliona KM).

Foto: Twitter / GOLDZEN

Osim izvoza samohodne haubice M-10, iz Bosne i Hercegovine je u 2020. godini u Slovačku izvezeno 180 komada RPG 7MX2, kalibra 40 milimetara. Riječ je o moderniziranoj verziji ruskog RBG-7, lakom ručnom raketnom bacaču proizvedenom u Tehničko-remontnom zavodu Hadžići. Cijena ovog ugovora je 350 hiljada eura.

altFoto: Twitter / GOLDZEN

Također, u 2020. godini je, prema podacima ATT-a, iz Bosne i Hercegovine u Republiku Austriju izvezeno hiljadu komada pušaka model AC Alfa, kalibra devet milimetara, po cijeni od 650 hiljada eura. Time je dosadašnji izvoz ovog modela puške u Republiku Austriju skočio na skoro šest hiljada komada, što govori o zadovoljstvu korisnika. Puške AC Alfa proizvodi kompanija "AC-Unity" iz Goražda.

Foto: Twitter / GOLDZEN

(SB)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...