SALKIĆ O SASTANKU S VUČIĆEM: "Očekujem da visoki predstavnik kaže Srbiji koja je njena odgovornost, uloga i obaveza, ODLAZAK U BEOGRAD po pamet nikad NIJE DONIO NIŠTA DOBRO BiH"

“Bosanski Srbi ovdje trebaju rješavati svoje probleme, unutar BiH i u državnim institucijama."

  • Politika

  • 02. Jun. 2021  02. Jun. 2021

  • 0

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić rekao je za N1 da sastanak predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović i predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika u Beogradu "neće zaustaviti određene procese" kada je u pitanju uloga visokog predstavnika u BiH.

“Bosanski Srbi ovdje trebaju rješavati svoje probleme unutar BIH i u državnim institucijama. Odlazak u Beograd po pamet nikad nije donio ništa dobro Bosni i Hercegovini“, izjavio je Salkić za N1.

Poručio je i da “Srbija nosi sve terete”.

“To je jedina zemlja koja je presuđena da nije spriječila genocid i da nije kaznila počinioce. Srbija je zelena oaza za sve one koji su učestvovali u teškim zločinima i genocidu u BiH i to je teret nad Srbijom i oni tog jesu i nisu svjesni i mi ih moramo podsjećati na taj teret i njihovu odgovornost spram toga“, istaknuo je.

"Tiha aneksija mora prestati"

“Srbija je potpisala Dejtonski mirovni sporazum na način da se obavezala da će prestati provoditi oružani atak na BiH, ali i da će prestati podržavati pobunjene bosanske Srbe u tom oružanom ataku, dakle prihvatajući Dejtonski mirovni sporazum. To je uloga Srbije u periodu ‘92 - ‘95. Ta uloga je danas drugačija. Provodi se političkim sredstvima kroz ujedinjavanje obrazovnog procesa, objedinjavanje kroz investicije koje u konačnici treba javna preduzeća u RS da pretvore u javna preduzeća Srbije; dakle tiha aneksija i to mora prestati“, komentarisao je.

“Očekujemo da visoki predstavnik tu stvar okonča, da kaže Srbiji koja je njena odgovornost, uloga i obaveza. To što danas razgovaraju, neće zaustaviti određene procese“, naveo je Salkić za N1.

Ponovio je da “bosanski Srbi trebaju sve rješavati u Sarajevu”.

“U budućnosti će se morati mijenjati naziv entiteta RS”

“Bosanski Srbi su zaštićeni kroz entitetsko glasanje, imaju entitet koji se nepravedno zove samo po srpskom narodu i te stvari ćemo morati u budućnosti mijenjati“, rekao je.

Podsjetimo, predsjednica RS uputila je pismo predsjedniku Srbije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...