PROCURILO IZ MOSKVE: Rusija razvija borbeni avion pete generacije, pogledajte kako će izgledati...

Osnovni cilj razvoja novog "lakog" borbenog aviona jeste da on u budućnosti zamijeni MiG-29.

  • HiTec

  • 04. Jun. 2021  04. Jun. 2021

  • 1

Rusi su najavljivali kako njihov proizvođač aviona Suhoj započinje s razvojem svog prvog naprednog višenamjenskog borbenog aviona pete generacije. Vijest o tome objavio je ruski portal RIA Novosti i donio nekoliko detalja o novoj uzdanici ruske avioindustrije.

Prije svega, Suhoj će, kažu, razvoj ovog modela temeljiti na tehnologijama i svemu naučenome prilikom razvoja svog najnaprednijeg aviona do sada, Su-57, uključujući njegov mlazni motor "izdeliye", premaz koji upija radarske radiovalove, avioniku te sistem naoružanja.

No, za razliku od Su-57, novi model neće biti dvomotorac, već će se oslanjati na tek jedan mlazni motor. To će mu omogućiti manju masu, koja bi prilikom polijetanja iznosila najviše 18 tona. Kao takav, avion bi bio agilan i brz: najviša brzina leta iznosila bi preko 2 Macha.

Novi ruski borbeni avion isticao bi se po vrlo niskom radarskom odrazu (bio bi gotovo u potpunosti stealth), imao bi izuzetne manevarske sposobnosti te bi mu trebao kratak zalet kod polijetanja. Kad je riječ o konstrukciji, Rusi kažu da bi avion imao samo jedan veliki usis zraka smješten ispod trupa, kao što je riječ kod mnogih modernih jednomotoraca.

Osnovni cilj razvoja novog "lakog" borbenog aviona jest da on u budućnosti zamijeni MiG-29.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...