ŠTA SE KRIJE IZA NOVOG "NON-PAPERA" ZA ZAPADNI BALKAN: Hoće li Bosna i Hercegovina postati članica…

Bosna i Hercegovina sporo radi na ispunjavanju 14 prioriteta i zadataka koje je dobila od Evropske komisije kao uslov za kandidatski status. U najvišem zakonodavnom tijelu zemlje priznaju da je proces evropskih integracija spor.

  • Društvo

  • 04. Jun. 2021  04. Jun. 2021

  • 5

ALМA ČOLO, poslanik SDA u PSBiH

- Svi se deklarativno zalažu za EU, a puno toga ostaje što nije urađeno, a što ide u pravcu ostvarenje ključnih prioriteta.

SNJEŽANA NOVAKOVIĆ-BURSAĆ, poslanik SNSD-a u PSBiH

- Ako mi nemamo adekvatan dogovor za naše unutrašnje funkcionisanje, nama neće pomoći ni ispunjavanje 114 prioriteta.

SAŠA MAGAZINOVIĆ, poslanik SDP-a BiH u PSBiH

- Bosna i Hercegovina zadugo neće postati članica EU, ako ikada i postane. Što zbog naših, što zbog Evrope.

Novim non-paperom pet država članica Evropske unije traži da se države i građani Zapadnog Balkana uključe u zvanične razgovore o budućnosti Evropske unije. To je nezvanični dokument i ma kakav sadržaj jedan takav dokument imao, on ne bi trebao biti javan, upozoravaju analitičari.

RUBINA ČENGIĆ, politički analitičar

- Treba samo razmisliti o tome kako se non-paper nije pojavio u nekoj drugoj državi. Važno je bi bilo znati da li ih incira neko iz BiH i kako spriječiti posljedice koje nose sa sobom, a to je širenja straha od dodatne destabilizacije.

ENVER KAZAZ, politički analitičar

- Non-paper u BiH služi za bildanje nacionalizma. Gotovo sve obavještajne službe uključene su u igru oko non-papera i mediji bliski njima. Teško je reći da li je ovaj non-paper nastao u Turskoj, SAD-u ili je, ako hoćete ,proizveden u Sarajevu.

Pоlitolozi kažu da velike sile imaju svoj interes na Balkanu, a sociolozi upozoravaju na, kako navode, pandemiju non-paper.

SRĐAN VUKADINOVIĆ, sociolog

- Nijedan non-paper ne želi dobro južnoslavenskom regionu, jer se uglavnom ne odnosi to na te zemlje i određene preraspodjele nego želi da izazove određenu konfuziju i zabunu. Zapravo, ovo je jedna nova pandemija. Dobro bi bilo da građani bh. shvate da se ne zanose, da ne obraćaju pažnju na non-paper bez obzira od koga dolaze.

DAVOR GJENERO, politolog

- O ovome non-paperu koji je sada pred nama, ne radi se o tome radi li se o odnosu stava pet zemalja članica EU.

Sa non-paperom ili bez, evidentno je jedino da smo u Evropi geografski. Na članstvo u Evropskoj uniji, prema angažmanu domaćih političkih aktera, po svemu sudeći, još ćemo čekati.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...